Készülődhetnek a keresztúri vállalkozásbébik

fotó: Koncz Hunor János polgármester Facebook-oldala

Elkezdődtek az első lépések a Küküllő Szövetkezet épületének átalakításában, ahol egy modern vállalkozói Inkubátorház születik – jelentette be Facebook oldalán Koncz Hunor János székelykeresztúri polgármester.

Mint megkeresésünkre elárulta, az épületet évekkel ezelőtt megvásárolta az önkormányzat a végrehajtás folyamatában álló szövetkezettől, és el is kezdődött a munka: ugyan a falak rendben vannak, teljes átalakításra lesz szükség.

Ennek érdekében Hargita megye tanácsával közösen pályáztak a Regionális Fejlesztési Alapnál az 6,8 millió lej összértékű beruházásra, amelynek fele kell, hogy önrész legyen: ennek kétharmadát a megye, egyharmadát a keresztúri önkormányzat adja.

Már be kellett volna fejezni 2023 végéig ahhoz, hogy az összeg fele, azaz az uniós pénz elszámolható legyen – de a fejlesztési régiónál van egy olyan lehetőség, hogyha 5 százaléka a munkálatoknak megvalósul, átvihető a kivitelezés a következő ciklusra anélkül, hogy emelkedne az önrész – magyarázta a városvezető, hozzátéve, hogy már az épület befejezésénél is tarthatnának, de akkora csúszások voltak, hogy most ősszel zárult le a megyei tanács közbeszerzése.

A keresztúriak

az udvarhelyi nagytesóra is számíthatnak,

a pályázatot startból úgy tették le, hogy a szükséges tapasztalatot a Hargita Business Centerből rendelték mellé, annak lesz úgymond a leányvállalata a készülő inkubátorház.

Velük közösen indítanak majd Keresztúron vállalkozó iskolát is, még mielőtt költözhető lesz az épület, amely 17 vállalkozásnak tud majd irodát, infrastruktúrát, könyvelést biztosítani és közös tereket előadásokra, konferenciákra. Ehhez kell majd egy működési stratégia, de mint Koncz elmondja, most elsősorban arra kellett fókuszálniuk, azon, hogy a kivitelezés elkezdődhessen.

Típusában nem lesz annyira IT-s fókuszú, mint az udvarhelyi, ők a kreatív csapásirányt választották, így az inkubátorház 40 százalékban tervezéssel foglalkozó vállalkozásokat fogad be, lehetnek azok ruhatervezők, építészek, fotósok, sorolja a polgármester. A maradék hatvan százalékot textil és bőrmű-iparos vállalkozók teszik majd ki.

A keresztúri városvezető ezzel kapcsolatban optimista: „Nem csak keresztúri vállalkozásoknak szól. A régióban bőven vannak, akik bőrműveskedéssel foglalkoznak, kreatívok, a szakiskolákban van itt textilipar, szóval én azt gondolom, hogy lesz kereslet”.

És ha mégsem? „Öt évig köteles vagy a rendeltetésének megfelelően működtetni, de ha azt látod, hogy nem működik, 5 év után kórházat is csinálhatsz belőle” – említ egy szélsőséges példát.