Készítsd elő a zöldigazolványod, ha a Kauflandban balra térsz

A fotók a szerző felvételei

A befuccsolt novemberi próbálkozás után újra kettéválasztották a Kauflandot, jelezte egy olvasónk, ami a helyszínen szerdán be is igazolódott. Amíg – magyarázat reményében – az üzletvezetőre vártunk, megfigyelhettük, hogy a kordon bal oldalán, a kisüzletek felé tartó vásárlóktól mind elkérte a Covid-igazolást a biztonsági őr.

A botrányossá vált novemberi megoldáshoz képest annyi a különbség, hogy

már nem a fotocellás ajtóktól, hanem nagyjából a pénzváltótól különítették el a két oldalt, illetve rácsok és plexidek helyett egy vörös színű kis kordon „gátolja meg” a koronavírus átterjedését egyik oldalról a másikra.

Az üzletvezetőtől végül csak annyit tudtunk meg, hogy az új kordont két napja állították fel, többet nem mondhatott, arra hivatkozva, hogy nincs felhatalmazása a sajtónak nyilatkozni. 

A közvéleményben elterjedt (félre)értelmezésekkel ellentétben a kihelyezett tábla szerint nem arról van szó, hogy az oltottak és nem oltottak között szelektálnának, hanem a hipermarketekre érvényes jogszabályt kell alkalmazniuk. Jobbra, az élelmiszerüzlet felé bárki mehet zöldigazolvány nélkül is, balra, a kisebb üzletek irányába viszont már kell az igazolvány, mivel a gyógyszertáron kívül a többi üzletben nem alapvető létszükségleti termékeket árulnak.

A bal oldal sorsa egyébként már akkor kérdéses volt, amikor bevezették, hogy minden olyan gazdasági egységbe, amely nem az alapvető létszükségleti termékeket forgalmazza – vagyis nem élelmiszerbolt, gyógyszertár vagy benzinkút –, kizárólag zöld igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be. Sőt, pár napig még olyan pletykák is terjengtek, hogy egyáltalán nem engedik be az épületbe azokat, akik nem rendelkeznek zöldigazolvánnyal. A kapus akkor megnyugtatott minket, hogy nincs szó erről, bent, az Inmedio egyik eladója azonban már akkor jelezte: előfordulhat, hogy később a kis üzletek bejáratainál kérni fogják a zöldigazolványokat.

A novemberben felállított kordon mégis nagy felháborodást keltett. „!!! Forgalom irányítás a Kauflandba!!!” – állt egy, a Közlekedési infó nevű csoportba posztolt bejegyzésben, a szöveghez az új elválasztókról készült képet is mellékelt a posztoló. A bejegyzést pár nap múlva törölték, de valamivel később az UTCA is posztolt a kerítésekről. Egyébként nem csak Udvarhelyen, az ország más részeiben is ellenállást, sőt, petíciót váltott ki a félreértett intézkedés.

A novemberben felállított kerítések végül nem maradtak sokáig, az a hír terjedt, hogy a kerítések nem feleltek meg a tűzvédelmi előírásoknak, ezért távolították el őket. Kérdéseinket – hogy ez valóban így volt-e, hogy a mostani kordonok megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak, hogy miért pont most jelentek meg újra, és miért éppen vörös szalagkordonok mellett döntöttek – elküldtük a Kaufland sajtóosztályának.