Készen állsz a szezonra?

Ha tél, akkor influenza. Ez az, amit tudni lehet a védőoltásokról.
A kép illusztráció.

Tízezer adag influenza elleni oltást biztosít az egészségügyi minisztérium a veszélyeztetett kategóriába sorolható csecsemők, kisgyermekek számára – adta hírül az Agerpres hírügynökség csütörtökön.

De mi lesz a többiekkel, kinek jár ingyen, mikor osztják, kinél kell igényelni? – ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Dr. Tar Gyöngyitől, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság vezetőjétől.

Az igazgató elmondta: a meghirdetett mennyiség valójában kiegészíti az eddigi keretet, amely nem volt ajánlott a kicsi gyerekeknek. Amit korábban vásárolt a minisztérium, a prospektus szerint nem ajánlott 3 éves kor alatt, nem volt tesztelve ezen a korosztályon, tehát ezt a mulasztást korrigálták most.

A 10.000 új adagot azon 6 hónap és 3 év közötti kisgyermekek számára rendelték, akik krónikus tüdő-, szív-, máj-, vesebántalomban, idegrendszeri vagy anyagcsere-betegségben, cukorbetegségben, kóros elhízásban, primer immunhiányos szindrómában vagy asztmában szenvednek.

Az ingyenes oltás

különben jár minden kisgyermeknek 5 éves korig, a krónikus betegségben szenvedőknek, a terhes nőknek, az intézményekben ápolt, gondozott személyeknek, és minden 65 év feletti idős embernek is az állam fizeti a vakcinát és a – családorvos általi – beadását is. Minden más érdekeltnek a gyógyszertárakból kell megvásárolni a szert.

A kisgyerekek, idős személyek, más betegséggel küszködő emberek mellett azoknak is érdemes minél hamarabb beadatniuk a védőoltást, akik sok emberrel érintkeznek, például tömeges rendezvényeken dolgoznak – mondta a szakember. Ajánlott legalább két héttel a szezon előtt, amely általában október-novemberben kezdődik, de nem érdemes megvárni a kezdetét, mert akkor már késő lehet.

A védőoltások egyelőre nem elérhetők,

de érdemes feliratkozni a családorvosoknál a „nagyon jó, új típusú, már négy vírustörzs elleni védelmet” biztosító szerekre – ajánlotta Dr. Tar Gyöngyi. Négy szállítmány érkezik, az elsőben mindössze 290-et osztottak ki Hargita megyére, ezt az egészségügyi személyzet kapja meg, mert ők dolgoznak gócveszélyes közegben, ők kaphatják el először a betegséget. A maradék három részlet viszont már ezres nagyságrendben érkezik, a lakosságnak – nyugtatott meg.

A Hargita megyei igazgatóság első ízben 12.200 igénylést adott le a családorvosoktól érkező jelzések alapján, amit később 15 ezerre kerekítettek, ebből kb. 70%-ot, szám szerint 8670-et hagyott jóvá egyelőre a minisztérium. Óvatosan rendelnek, hogy ne kelljen kidobni, elégetni, mint az egyik évben, amikor zajlott az oltásellenes hírgerjesztés – magyarázta.

„Ahogy érkezik, azonnal osztjuk, és reméljük, hogy decemberig mind megérkezik” a maradék három szállítmány, mert januárban már okafogyottá válik a beadása – biztosított Dr. Tar Gyöngyi.