Készen áll az ellenzék a kormánybuktatásra

Kedden benyújtják a bizalmatlansági indítványt – jelentette be Ludovic Orban pártelnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának keddi ülését követően. Elmondása szerint a dokumentumot az azt támogató pártok (köztük az RMDSZ) parlamenti frakcióvezetői nyújtják be.

A bizalmatlansági indítványt támogató aláírások pontos számát a benyújtás után teszik közzé, múlt csütörtökön 237 aláírásuk volt, és tárgyalásban állnak még több törvényhozóval. A kormány menesztéséhez 233 voksra lenne szükség a két ház együttes ülésén.

Ha a bizalmatlansági indítvány átmegy a parlamenten, a PNL első számú opciója előre hozott parlamenti választások szervezése lenne. “Amennyiben nem lesz politikai akarat ehhez, a PNL felvállalja a kormányzást” – mondta.

A szociáldemokrata hatalomátvétel óta ez volna az első valós esély a kormányváltásra, ugyanis a kormány parlamenti többségét megtörte a Călin Popescu-Tăriceanu vezette ALDE, amely augusztus végén kivonult a kormányzásból, miután a PSD nem támogatta koalíciós partnerét a közeledő elnökválasztásra.

Agerpres