Kész a kisebbségvédelmi csomag első vázlata

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) megrendelésére elkészítette a Minority SafePack kezdeményezés jogszabály-javaslatainak első összesítését az erre felkért szakértői csoport – tájékoztat közleményében az európai kisebbségek ernyőszervezete.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés a FUEN legfontosabb politikai projektje, amelyet tagszervezetei, az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) kezdeményezett 2012-ben. Az Európai Bizottság többéves pereskedés után bejegyezte a FUEN kezdeményezését 2017-ben, amelyre a rendelkezésre álló egy év alatt 1 128 385 hitelesített támogatói aláírás érkezett az uniós országokból. A javaslatnak még át kell esnie az Európai Bizottság jogi szűrőjén, de a FUEN úgy döntött, inkább megvárja a 2019-es európai parlamenti választást, amelytől azt reméli, hogy erősebb politikai hátszelet ad az ügynek.

A több mint ötven oldalon kidolgozott javaslatok kitérnek a kisebbségi polgári kezdeményezés valamennyi területére, az oktatás, kultúra és anyanyelvhasználat, a közigazgatás, a regionális alapok, média és audiovizuális terület, állami segélyezés és hontalan kisebbségek témakörében.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke szerint a javaslatok megvalósítása több lépésben kivitelezhető. Vannak olyanok, amelyeket azonnal be lehet vezetni, másokat a 2020 utáni pénzügyi időszakban lehet elindítani, egy harmadik csomag pedig hosszabb politikai vitát igényel.

A szakértők úgy értékelik, hogy az Európai Bizottságnak jelenlegi hatáskörein belül elegendő mozgástere van, hogy a roma stratégiához hasonló intézkedéseket fogadjon el a kisebbségi nyelvek és kultúrák védelmében, a jogállamiságot felügyelő mechanizmust kiterjessze az őshonos kisebbségek jogaira, és az Európai Parlamentben elfogadott kisebbségi témájú jelentések nyomán jogszabályokat kezdeményezzen.

A közlemény szerint a FUEN szakértői csoportja tovább dolgozik a javaslatok finomításán, kiegészítésén, és március második felében újabb összegző találkozóra kerül sor Brüsszelben. A Minority SafePack javaslatcsomagját várhatóan áprilisban véglegesítik.