Keserédes szájízzel, de nagyon szorítunk!

A Krakkóban idén Európa-bajnoki címet szerző Györgydeák Apor egyedüli udvarhelyi versenyzőként vehet részt a vébén, fotó: CRISTIAN NISTOR

Elkezdődött és mi keserédes szájízzel nézzük majd a hatodik Teqball Világbajnokságot, amelyet a thaiföldi Bangkokban rendeznek meg, és amelyre Székelyudvarhely szülöttje, Györgydeák Apor címvédőként utazik, miután egy évvel korábban Nürnbergben nem talált legyőzőre a férfi egyéni versenyszámban.

Miért a keserédes szájíz?

Mert a másik udvarhelyi teqballosunk, Ilyés Szabolcs, a Góbék Teqball Team vezetője nem állhat asztalhoz a vébén, leírásuk szerint a Román Teqball Szövetség elnökének, sportszerűtlen “manőverezései” miatt.

A marosvásárhelyi Teodor Lucameglépte azt, amit sokáig nem hittünk, hogy meg mer lépni. Váratlanul lemondták a világbajnoki kvalifikáció második fordulóját, ráadásként az első forduló eredményeit téve véglegessé és hivatalossá, így helyzetbe hozva saját klubjának játékosait, akik az első forduló döntőjében 12-11, 12-11 arányban nagy meglepetésre legyőzték kiemelt férfi párosunkat. Jelen állás szerint így a világranglista harmadik Ilyés Szabolcs-Györgydeák Apor férfi párosunk, akik a legutóbbi két világbajnokságon egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek, nem indulhatnak a november végi Bangkok-i világbajnokságon” – tette közzé az udvarhelyi klub még október végén, majd hivatalos levélben kérte a Nemzetközi Teqball Szövetség közbeavatkozását.

November 19-én úgy tűnt, ennek meg is lett a foganatja, hiszen az egyhónapos háromoldali egyeztetések után a Román Teqball Szövetség pénteken hivatalos levélben értesítette a góbékat, hogy a két vitatott versenyszámban, vegyes és férfi párosban megrendezik a második fordulót zárt kapuk mögött. Vegyes párosban nyertek ugyan a vásárhelyiek, a férfiak versenyében a világranglista harmadik helyén álló Ilyés Szabolcs-Györgydeák Apor páros ezúttal kategórikus győzelmet aratott, 12-3, 12-8 arányban, ezért joggal hihettek a kvótában.

Ennek ellenére ahogy a Góbék Teqball Team közleménye fogalmaz, „jött az újabb elnöki csavar”, mégpedig, hogy olyan – előre nem bejelentett – pontozási rendszer szerint nevezte a vb-re a játékosokat a szövetség, amelybe minden kategória eredménye beleszámít és nem csak az adott kategóriánkénti eredmények, a nőknél három, a férfiaknál kettő játékosnak biztosítva kvótát. Mivel a második fordulóban csupán két döntőt szerveztek, az a visszás helyzet állt elő, hogy egyes játékosok több kategóriában gyűjthettek pontokat, ami végül a sorrendet is befolyásolta. Az összpontszámai alapján így az általános ranglistán 2. helyezett és így kvalifikált játékosunkat, Ilyés Szabolcsot nem nevezte a világbajnoságra a Román Szövetség – közölték a Góbék, akiknek így a fél párosukat legalább sikerült megmenteniük. Apor végül Szilágyi Arnolddal indulhat a férfi versenyben, noha korábban sosem alkottak egy párost hivatalos mérkőzésen. Mit tehetünk?

Szorítunk!

– hiszen óvások ide, vagy oda, a világbajnokság kezdetét vette. Férfi egyéniben már ott is a legjobb 16 között Apor, aki világranglistavezetőként alanyi jogon kihagyta a csoportkört, és a legjobb 32 között mutatkozott be. Fölényesen, 12-1, 12-4 arányban győzött a magyar származású, kanadai színeket képviselő Kertész Róbert ellen.

A következő körben, a legjobb 16 között a hazaiak versenyzőjével, a thaiföldi Uthen Kukheaw-val mérkőzik meg pénteken. Ha ezt a kört is sikerrel veszi, magabiztosan masírozhat be a döntőbe, ugyanis legnagyobb riválisai – a kétszeres világbajnok Blázsovics Ádám, ez Európa-bajnoki döntőt éppen Apor ellen elveszítő lengyel, Adrian Duszak, és a franciák nagyon jó formában lévő játékosa, Hugo Rabeux – a másik ágon kaptak helyet.

A férfi párosok versenyében ugyancsak pénteken áll asztalhoz az Aporral és Szilágyi Arnolddal felálló román csapat, akiknek a csoportban koszovói és olasz ellenfeleiket kell legyűrniük, legalább egyet a továbbjutáshoz.

A nők versenyében a Krakkóban Aporhoz hasonlóan Európa-bajnoki címig jutó Barabási Kingáért szoríthatunk. Az egykori Vasas Femina játékos ugyancsak pénteken lép majd pályára a legjobb 16 között, miután sikerrel vette a csoportkört, majd a nyolcaddöntőt is. Legfőbb ellenfele az aktuális világbajnok, amerikai Caroline Greco és a magyarok kétszeres vb-győztese, Janicsek Zsanett lehet.

A csoportküzdelmek során két vereséget elszenvedve kiesett a román csapat női párosa, a Góbék Teqball TeamLakatos Kriszta és Miklós Tünde összeállítású – duója. A vegyes párosok versenye pénteken kezdődik majd a csoportkörrel, itt Barabási Kinga és Szilágyi Arnold érdekelt.

A vébéről egyébként minden hasznos tudnivalót – a beosztásokat, a mérkőzések időrendjét – itt, a Nemzetközi Teqball Szövetség oldalán találsz meg. A mérkőzéseket a Teq TV Youtube-oldalán élőben közvetítik.