Kertem, kertem: barátkozhatsz fűvel-fával!

Három, a gyógynövényes kertekről szóló bemutatófilmet tekinthetnek meg az érdeklődők november 9-én, 15 órától a Városi Könyvtárban. A kertek és növények megszállottjai a székelyudvarhelyi Cseke-Árkosi család gyógynövényes kertjét, a csíksomlyói Mária-kertet, illetve a Csekefalvi levendulást ismerhetik meg felvételről.

A projekt azzal a céllal készült, hogy az erdélyi szellemi örökséget (gasztronómia, népi gyógyászat stb. területén) népszerűsítése és értékesítése a gyógy- és fűszernövények felhasználásához kapcsolódó hagyományok újraélesztése által.

A három filmet Szabó Károly készítette, az Erdélyi Gyógynövénykert honlapján a következő ismertetőket olvashatjuk a bemutatásra kerülő kertekről:

Cseke-Árkosi család kertjea fiatal kertek csoportjába tartozik, Székelyudvarhely szélén 80 áron található, közel 500 növényt foglal magába, köztük ritkaság számba menőket is. A kert a tapasztalati tudásátadás helyszíneként is szolgál a gyógynövényes képzések alkalmával.

csíksomlyói Mária-kert egy növényekből, kövekből épült szakrális hely, ahol az ember magába szállva elcsendesedhet, békében elmélkedhet, lélekben újjászülethet. Fő attrakciója a gyógynövényes rész, amely kialakításánál Kájoni János példáját követve, a csíksomlyói ferencesek (a szegények orvosai is voltak hajdanán) gyógynövénytermesztési hagyományát elevenítik fel. A kert ugyanakkor közösségi tevékenységek helyszíne, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói otthonának lakói gondozzák folyamatosan, ugyanakkor időszakosan a látogatók is segítenek a munkákban.

Csekefalvi levendulás Székelyföldön egyedülálló nagyságát és látogatottságát tekintve, ilyen nagyságban az egyedüli, mely virágzás alatt látogatható és a virágzás két hétvégéjén fesztivált szerveznek, mely több helyszínen, több programmal kiegészülve, a faluban fellelhető értékeket is bemutatva a falu és a vidék hírnevét is megalapozza.

Kiemelt kép: Csekefalvi Levendulás Facebook-oldala