Kérhetik a pótlékot a munkába visszatérő anyák

Életbe lépett az új törvény, amely szabályozza az édesanyák számára elérhető, a gyermeknevelési szabadságról való visszatérést ösztönző támogatást, közölte honlapján a városháza.

A törvény korábbi verziója szerint azok a szülők, akik a gyermeknevelési szabadság két évének lejárta előtt visszatértek dolgozni, 650 lejes visszailleszkedési pótlékot kaptak egy éven át.

Ha az érintett szülő a gyerek 6 hónapos kora előtt visszamegy dolgozni, akkor 1500 lej ösztönzőt kap havonta a gyerek 2 éves koráig. Beteg gyermek esetén, ha a szülő a gyereke 1 éves kora előtt megy vissza dolgozni, akkor is megkapja az 1500 lejes ösztönzőt a gyereke 3 éves koráig.

Abban az esetben, ha az érintett szülő a gyermeke 6 hónapos kora után megy vissza dolgozni, vagy beteg gyerek esetén az 1 éves kora után, akkor a szülő 650 lejes ösztönző támogatást kap havonta a kétéves kor betöltéséig.

Azok a szülők is igényelhetik a támogatást, akik az új jogszabály előtt visszamentek dolgozni, s még nem kaphattak ösztönzőt, de csak ha a gyermekük nem töltötte be még a 3 évet, illetve beteg gyermek esetén a 4 évet.

További információkért a hivatal szociális igazgatóságát a 0266-218383-es vagy a 0744-420918-as telefonszámon lehet keresni.