Keresztúron a bozót, Bögözben a kaszáló égett

Több helyszínen is beavatkoztak az önkéntesek.
Fotó. Villám ÖTE Facebook-oldala

Húsvéthétfőn több helyszínre riasztották az önkéntes tűzoltókat Udvarhelyszéken.

Székelykeresztúron a halastó felett gyújtotta meg ismeretlen személy a bozótot, este negyed kilenckor vonultak ki a Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársai a tűzhöz.

– A nagy tavon kívül, az erdő alatt égett a bozót. Attól tartottunk, hogy a tűz belekap az erdőbe, ezért inkább megelőztük a bajt, szikracsapókkal megfékeztük a tüzet idejében. Nem villámcsapás, nem rövidzárlat okozta ez a tüzet sem, hanem a felelőtlen gyújtogatás. Abban reménykedünk, hogy egy kicsi esővel előbújik a zöld fű, véget vet ennek a gyújtogatós időszaknak – mondta el portálunknak Szali Mózes, a Villám ÖTE vezetője.

A bozóttűz oltásában az egyesület öt munkatársa és egy civil vett részt.

Ugyanakkor többen értesítették a Bögözi Pagyvan Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársait április 13-án, hogy valaki meggyújtotta a kaszálót Telek környékén.

– Egy-két hektárt gyújthattak meg, ami elég látványos volt a sötétben a faluból nézve. Nyolcan vonultunk a helyszínre, sikerült megfékezni a tüzet idejében. Utána rögtön indultunk a patakfalvi esethez, a 112 értesített minket, hogy segítségre van szükség. Mivel fertőtlenítéssel is foglalkozunk, járőrzési feladatokat is ellátunk ebben az időszakban, jó lenne, ha felelőtlenül nem gyújtanának meg mindent egyesek – tájékoztatta szerkesztőségünket Szígyártó János Attila, a bögözi önkétesek parancsnoka.

Â