Keress egy másik Gálfi Árpádot, a pénz nem számít! (videó)

Hatóság előtt is vállalja Berki Ferenc, hogy őt bízták volna meg azzal, hozzon Udvarhelyre még egy Gálfi Árpádot. Azt is elmondta, hogy kicsoda.

fotó: Dávid Anna Júlia

Választásokkor mindig nagy a nyomás a sajtón, és néha akkora dilemmába kerülünk, napokig őrlődünk azon, hogy mit csináljunk.

Például most, amikor dönteni kell arról, hogy exkluzív tartalmat lehozunk-e úgy, hogy tudjuk, kampánycélra akarnak bennünket felhasználni, így befolyásolva a választások kimenetelét. Ha lehozzuk, kiderülhet az igazság, vagyis annak az a része, amit egyesek meg akarnak mutatni egy sokat emlegetett, pletykált témáról. Ha nem hozzuk le, akkor valaki másnak kedvezünk, aki szintén nyomást próbál gyakorolni ránk, hogy ne foglalkozzunk ezzel.

Végül az döntötte el a kérdést, hogy választóként mi szeretnénk-e tudni a lehető legtöbb információt a jelöltekről. Ha választás után derülnének ki a dolgok, nagyon átverve éreznénk magunkat. Ön szeretné-e tudni, hogy mi zajlik a színfalak mögött? Ha igen, görgessen lennebb, ha nem, kattintson nyugodtan máshova.

Múlt csütörtökön este odajött hozzánk egy férfi

a polgármesterjelöltek vitája után, és megkérdezte, mi vagyunk-e az újságírók. Hozzánk küldték, hogy nyilatkozzon, ha már eljött Udvarhelyre. Ő volna az, Berki Ferenc, akit rá akartak venni az év elején udvarhelyi személyek, hogy keressen meg egy vásárhelyi Gálfi Árpád nevezetű embert, hogy az jelöltesse magát Székelyudvarhelyen, a választásokon. Elmondhatja-e nekünk? – kérdezte. Hamarosan megjelent Gálfi Árpád polgármester is mellette, hogy együtt akarnak nyilatkozni a másik Gálfi Árpádok jelöltetéséről. Mondtuk, jó.

Bevonultunk az inkubátorházba. A háromórás választási vita végére mi magunk és minden eszközünk is le volt merülve, se telefon, se fotógép, se laptop nem állt rendelkezésünkre. Végül egy fényképezőgéppel tudtuk felvenni a beszélgetést, és egy kölcsöntelefonnal a hangot. Ezért rossz minőségű a felvétel, mert hirtelenjében nem alkalmaztuk a fényképezőgépet a benti fényviszonyokhoz.

Előbb közösen nyilatkoztak a polgármesterrel, aki őt Udvarhelyre hívta erre a napra, aztán Gálfi távozott, és megkértük Berki Ferencet, maradjon egyedül a teremben, egyrészt, hogy ne befolyásolja a polgármester jelenléte abban, amit mond, másrészt videóra szerettük volna venni az ő részét is, ami korábban elmaradt.

A videót minimális vágással adjuk közre úgy, ahogy elhangzott. Egyedül Gálfi kampányszövegét vágtuk ki belőle, ahol századszorra is elmondja, hogy mi a POL, kik vannak benne stb.

Pártot akar csinálni az analfabéta

Berki Ferencre, a Maros megyei MPP volt elnökére 2020. február 6-án írt rá először egy Lajos Sándor nevű álprofilról valaki Facebook-on. Képeket küldött neki a Tiszta kezekkel mozgalom alakuló estjéről azzal a megjegyzéssel, hogy „pártot akar csinálni az analfabéta”.

Tisztázták, hogy ki van a képeken, Lajos Sándor elmagyarázta, Gálfi mellett áll Ember Attila, akit úgy mutatott be, hogy fideszes polgármesterek kampányfőnöke volt, s most segíti Gálfit. A Lajos Sándor profil pár nap múlva, február 12-én átküldte egy vásárhelyi Gálfi Árpád profilképét, azzal a kísérettel, hogy „én vagyok az udvarhelyi barátod, csak ezen az e-mailen”, vagyis ezzel a Facebook-fiókkal.

Azután felhívta Berkit Messengeren. Felismerte Pethő József hangját, és be is mutatkozott ezen a néven neki, állítja Berki, majd arra kérte az akkor még MPP-s politikust, hogy keresse fel azt a bizonyos marosvásárhelyi Gálfi Árpádot, jelöljék az udvarhelyi választáson, „a pénz nem számít”, és ne féljen, mert ezt már négy éve megjátszották Buta Leventével.

„Akkor mondja nekem, hogy meg kellene keresni ezt az Árpád Gálfi nevezetű úriembert Maros megyében, valahol Marosvásárhelyen lakik. (…) Fölhívott, megismertem a hangját, hogy Pethő József bácsi. Mondom, Józsi bácsi! Azt mondja, ez az új e-mailem, ne lepődjél meg, én vagyok. Figyelj ide, Feri! Bármilyen összegbe kerül, ezt a Gálfi Árpád nevet meg kell keresni, és akarjuk indítani polgármesterjelöltnek Székelyudvarhelyen. Mondtam, hogy hogy lehet ilyent csinálni? Hát úgy, hogy idehozzuk, bejelentsük, lakcímet, és elindítjuk polgármesternek. Pénz, bármilyen összegbe kerül, nem számít. Meg vagyunk egyezve, hogy bármennyibe kerül ez neked, kifizetjük”.

A Lajos Sándor néven, Pethő-hangon telefonáló férfi hívta magához a Madarasi-Hargitára, „van nyaraló étterem, ingyen eszünk, mulatunk. Olyan ajánlatokat tett, meg se tudtam szólalni. Ledöbbentem egyből … Úgy eleinte huzakodtunk Gálfitól, hogy vajon mi lehet Udvarhelyen. S akkor jöttünk rá, hogy állj meg, hát itt akkor Gálfi Árpinak maximálisan igaza van uraim. Egy szervezett bűnözői csoporttal áll szemben Gálfi Árpi”.

„Mondtam én akkor az asszonyomnak: – Te, Évike! Mi van itt a háttérben? Ha ezek képesek bármire, hogy csak valamilyen szinten őtet eltávolítsák, akkor maximálisan igaza van Gálfinak”.

Berki nem ment bele ebbe, mire az a válasz érkezett, hogy Nem gond, megkeressük mi, mert egyszer ezt már megcsináltuk itt, Udvarhelyen”.

„Amúgy rendes embernek láttam, jószívű embernek ezt a Pethő Józsefet, de sajnos, mi emberek csalódunk egymásban”.

A megyei vezetőnek ez volt az utolsó csepp a pohárban az EMSZ-fúzió után, amit ellenzett. Felháborodott és kilépett az MPP-ből, állítja, és átállt a Szabad Emberekhez, a POL-ba.

Berki Ferenc,

a Maros megyei MPP elnöke és erdőszentgyörgyi önkormányzati képviselő volt 2020 februárjáig. Az Erdélyi Magyar Szövetség megalakulásának körülményeivel nem értett egyet, konfliktusai voltak a Mezei-Csomortányi féle pártvezetéssel, diktatorikusnak látta azt, ezért kilépett – olvasható az akkori sajtóban. Ennek hátteréről is beszélt nekünk. Jelenleg POL-os jelölt ő is, mint az udvarhelyi polgármester.

Ahogyan Gálfi is tette később, attól tartva, hogy lesz egy másik függetlenként induló Gálfi Árpád, akitől csak az édesapa nevének kezdőbetűje különböztette volna meg a szavazólapon. Az udvarhelyi választókat nagy számban meg tudták volna ezzel a trükkel téveszteni az ellenfelek, neki az a célja, hogy megakadályozza, többé ilyen elő ne fordulhasson – mondja a polgármester.

Hogy végül megkeresték-e azt a bizonyos Gálfi Árpádot, vagy mást, ők nem tudják, válaszolták kérdésünkre, és arról sincs tudomásuk, hogy Buta Leventét 4 éve ki vette rá, hogy polgármester-jelölt legyen.

Hangfelvételük nincs az említett beszélgetésről, ők arra számítanak, hogy ha bírósági eljárás indul, kiadja majd a szolgáltató a hanganyagot. Berki Ferenc kijelenti:

„meg tudom erősíteni akár hatóság előtt is, tiszta szívvel-lélekkel. Amit önnek elmondtam, én ezt merem vállalni, én ezért felelősséget is vállalok akár a hatóság előtt is”.

– Vannak fenyegetések Lajos Sándor néven a többi kollégáknál is, úgyhogy… – ezzel a mondattal jelzik mindketten, itt szerintük még nincs vége a történetnek.

Erről a Hargita megyei rendőrséget kérdeztük. 2020. márciusban tettek feljelentést fenyegetés és zsarolás vádjával. A rendőrség nem adja ki, hogy kik voltak a feljelentők, de információink szerint többek közt Ember Attila és Szarvas Zsuzsanna kapott üzeneteket Lajos Sándortól, és Matyó Magyari Lajos is szájkaratézott, ahogy az UTCA frontembere még tavasszal fogalmazott, az illetővel. A nyomozás zajlik, hogy azonosítani tudják az illetőt, már nagy a nyomozati anyag, a haladást viszont lassítja, hogy virtuális, és így nemzetközi térről van szó – európai és egyesült államokbeli hatóságokkal kell felvenni a kapcsolatot – nyilatkozta kérdésünkre Gheorghe Filip. Megkérdeztük, hogy Facebook Messenger hívást ki lehet-e kérni, azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség minden lehetséges bizonyítékot megpróbál összegyűjteni, a bíróság dönti majd el az ügy következő szakaszában, hogy figyelembe veszi-e az ítéletnél.

Miért vártak eddig?

Gálfi esetében kérdés, ha már február-márciusban tudtak erről – márpedig Berki azt mondja, rögtön felhívta a polgármestert, és másnap Vásárhelyen találkoztak is –, augusztus 18-án, a jelöltállítási határidő leteltekor kiderült, hogy mégsem lesz másik Gálfi, akkor miért csak most áll ezzel a történettel ennyire konkrétan elő, előállhattak volna féléve, vagy egy hónapja is, miért kellett a kampány utolsó napjaira hagyni? Háromszor is nekifutunk a kérdésnek, Gálfi hosszasan beszél, de valójában nem válaszol. Annyit sikerült kihúzni belőle, hogy a vita előtt egy nappal hívta fel Berkit, most jött el a megfelelő pillanat.

Nyilvánvaló, hogy kampánycélra akarták felhozni a témát. Ezt később megerősíti, hogy Ember Attila, a Szabad Emberek Pártjának kampányvezetője néhány nap múlva türelmetlenül kérdezi, hogy ő nem tudja, mit tartalmazhat, de megjelenik-e az anyag ezen a héten, vagy nem, és csütörtök este 18 óráig neki szüksége lenne rá, mert utána ráengednek egy oknyomozó újságírót, folytassa a sztorit a mi cikkünkre támaszkodva azokkal az emberekkel, akiket zaklatott, fenyegetett a Lajos Sándor profil.

Hazugság az egész, úgyhogy nem igaz

Válaszolja id. Pethő József, amikor felhívjuk, hogy meghallgassuk az ő álláspontját is.

„–Tiszta beteg ez az ember, hogy mond ilyent?”

Összesen kétszer találkoztak, nem is ismeri Berkit, csak látásból.

„Csak ugye talán-talán a Magyar Polgári Pártból őt is kitették, s ki tudja, most a mi mostani polgármesterünkkel, mit (… nem érthető) össze, vagy mit gondoltak”.

Kérdi, miért nem állította elő a polgármester a másik Gálfi Árpádot a polgármester-vetélkedőn, és ha felhívta volna, lenne hangfelvétel, miért nem adják a kezünkbe. Azt állítja, Berki hazudik: „A bőre is színesebb, mint a miénk vagy az öné”, ő nem fenyegetett meg senkit, és Berki Ferencet se hívta fel. Ő egy becsületes, korrekt vállalkozó itt Udvarhelyen, ezt az egészet kitalálták, hogy lejárassák, pedig nem akarja jelöltetni magát semminek.

De ki az a titokzatos vásárhelyi Gálfi Árpád?

Egyetlen közös ismerősünkön keresztül értük el azt a vásárhelyi Gálfi Árpádot, akinek a képe szerepelt a nekünk megmutatott Facebook-üzenetben.

Ő azt mondja, nem kereste meg senki ezzel, pedig pont most ért vissza Udvarhelyről.

Vásárhelyiként nem érdekli az udvarhelyi politika, nem foglalkozik ezzel, így nem volt tudomása arról sem, hogy Gálfi Árpádokat keresnek udvarhelyi jelöltnek, és nem is tudja elképzelni, hogy hogyan indulhatna polgármesterként Udvarhelyen, ha nem idevalósi. Ha megkeresték és lehetséges volna, akkor sem vállalta volna el, jelenti ki határozottan. Gyakran jár erre, hetente-kéthetente hozza-viszi az árut, úgy tudjuk közös ismerősünktől, hogy egy egyszerű, rendes ember, aki fuvarozóként dolgozik. Nem ismeri Berki Ferencet sem, nem érdekli a politika, szerinte addig kellenek a kívülállók a politikusoknak, amíg hasznot húznak belőlük, aztán otthagynak az útszélén meghalni étlen-szomjan, mindenki foglalkozzon csak azzal, ami az ő dolga.