Kemény fagy válthatja a többnapos havazást

Ahhoz képest, hogy egy hete még “szokatlanul enyhe időjárást” jósolt egész januárra az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), nagyon úgy tűnik, hogy kitart a havazás és rendkívüli fagy érkezhet hétvégére.

Már vasárnap elsőfokú (sárga) havazási riasztást adott ki az ANM az ország 20 megyéjére és a fővárosra, hétfő délután 2 óráig sűrű havazásra és jelentős hóréteg képződésére kell számítani, főleg a Bánság déli részén, Olténiában, Munténia nagy részében, a Déli-Kárpátok vidékén, a Kárpát-kanyarban várható sűrű havazás. A széllökések sebessége meghaladhatja a 45-55 kilométert óránként a déli területeken, az 1700 méter fölötti régióiban pedig az óránkénti 60-70 kilométert.

A következő megyéket érinti a sárga jelzésű riasztás: Fehér, Argeş, Brassó, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Szeben, Teleorman, Vâlcea és Vrancea, illetve Bukarest.

Habár Hargita megye nincsen a sárga jelzésű zónák között, az ANM szerint csapadékra, főleg havazásra az ország túlnyomó részében lehet számítani a hét folyamán. A hét második felétől a megszokottnál hidegebbé válik az idő, írja az Agerpres.

Utóbbi azt jelenti Udvarhelyre és környékére a weather.com adatai szerint, hogy – egy keddi szünettel – péntekig hullhat a hó, miközben fokozatosan csökken a hőmérséklet, és a hétvégére hiába süt ki a nap, akár a mínusz 16 fokot is elérheti hajnalban, és a nappali csúcs is mínusz 10 körül alakulhat.

Kiemelt fotó: Egyed Ufó Zoltán