Kell-e parkolódíjat fizetni a városban?

Írásban tájékoztatták az autósokat, de van aki így is félreértette.
Fotó: Zörgő Noémi

Időnként fel-felbukkan a közösségi médiában a kérdés, hogy vajon kell-e parkolójegyet váltani a városban? Egyesek határozottan állítják, hogy a járvány idején nem kell, legalábbis nem büntetnek érte, mások pedig éppen emiatt fájlalják a kidobott pénzüket, június 30-án egy ilyen bejegyzés jelent meg az egyik, nagy létszámú Facebook-csoportban: „Holnaptól a parkoló jegy kötelező! És azt mondták, hogy büntetnek is!”. Zörgő Noémit, a városháza sajtószóvivőjét kérdeztük, hogy mi lehet az igazság.

Parkolódíjat eddig is kellett fizetni, tisztázta, viszont a szükségállapot idején az ellenőrök más feladatköröket is kaptak, ezért nem volt annyira szigorú az ellenőrzés. Szerinte ez adhatott okot arra, hogy egyesek ingyenesnek gondolják a parkolást, az előbb említett bejegyzés mögött pedig az állhat, hogy a parkoló autók szélvédőire figyelmeztető cetliket tűztek a városháza munkatársai.

Félreértés történhetett, ugyanis a hátrahagyott üzenetben szó sincs arról, hogy csak július elsejétől járna a jegy és a büntetés, hanem csak arra hívták fel az autósok figyelmét, hogy a kevesebb érintkezés érdekében a bírságokat lehetőleg banki átutalással vagy online fizessék ki, és csak akkor jelenjenek meg személyesen a hivatalnál, ha úgy érzik, igazságtalanul kapták.

A jegyzőkönyvet postán küldik ki, az átvételt követően 15 napon belül kell kifizetni a cetlin feltüntetett bankszámlaszám (RO33TREZ35221A350102XXXX), vagy megóvni.

Aki pedig teheti, inkább válasszon környezetbarátabb közlekedési formát, írja még a papírfecni végén.