Kelemen Hunor az AUR-ról: Nincs szükség egy ilyen pártra

Az első exit-poll eredmények láttán Kelemen Hunor újságírói kérdésekre válaszolt vasárnap késő este. Azt mondta: egy közép-jobb oldali, stabil, tehát nem csak 50% körüli kormánykoalíciót tart továbbra is kívánatosnak az RMDSZ, de még nem kaptak felkérést tárgyalásra. Az államelnöknek szabad keze van, mert senki nem szerzett többséget, de ahogy ismeri Iohannist, nem fog meglepetést okozni. Az RMDSZ elnöke ezzel azt sugallta, hogy szerinte Iohannis továbbra is a PNL jelöltjét nevezné ki kormányfőnek.

A George Simion és Dan Tanasă nevéhez köthető nacionalista AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) párt esetleges bejutásáról azt mondta: – Nincs jó véleményem, nincs szükség arra, hogy legyen egy ilyen párt, de tiszteletben tartjuk a választók akaratát, és remélem, hogy többen állnak a parlamentben a racionalitás és tisztelet oldalán – válaszolt egy másik kérdésre.

Kelemen szerint a magyarok részvétele nem volt lényegesen magasabb a románokénál, ha a románok többen mentek volna el szavazni, akkor a magyarok se. A 21 órai részvételi arányokat itt közöltük, az országos átlag messze elmaradt a négy és nyolc évvel ezelÅ‘tti, 40% körüli részvételtÅ‘l, ehhez képest Hargita megye 37%-on teljesített.Â