Kedden belenézhetsz a Budai Krónikába

képernyőfotó, YouTube
Szeptember 12-én, kedden 17 órától Székelyudvarhelyen tekinthető meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika hasonmása, melyet kiadásának 550. évfordulója alkalmából újból megjelentetett az Országos Széchényi Könyvtár.
A magyar nemzeti könyvtár tevékenységéről Rózsa Dávid főigazgató, a krónikáról Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész beszél az érdeklődőknek kedden délután a Művelődési Házban, olvasható utóbbi intézmény közleményében.
A marosvásárhelyi Teleki Tékában, hétfőn tartott bemutatóról készült videó az Országos Széchenyi Könyvtár Youtube-csatornáján.
A latin nyelvű könyvet, melynek eredeti címe Chronica Hungarorum, szeptemberben egy tíznapos körút keretében mutatják be a magyar közösség számára.
A kötet érdekessége, hogy más nemzeteknél ritkán fordult elő, hogy első nyomtatványként világi könyvet jelentessenek meg, olvasható róla a Wikipédián.
A könyvnek, melynek 1473. június 5-én fejezték be a nyomtatását Hess András budai nyomdjájában,10 fennmaradt példánya ismert. Ezen a linken megtekinthető .pdf formátumban digitálisan.

Amennyiben lemaradnál róla, Gyulafehérváron szeptember 15.-én, 17.00 órától a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban, valamint Nagyváradon szeptember 16., 17.00 órától a Nagyváradi Püspöki Palotában még meg lehet nézni a könyvet.