Katona: azt most már tudom, hogy nem leszek világklasszis

Fotó: a Wassermann Boxing Instagram-oldala

„Hol is kezdjem, veszíteni is meg kell tanulni, ma ez így sikerült, más liga volt az ellenfelem, megérdemelt győzelem volt” – számolt be pénteken, március 31-én a Németország 2., a világranglista 21. legjobb ökölvívójával, Abbass Baraou-val vívott mérkőzéséről Katona Ferenc székelyudvarhelyi ökölvívó.

Ez már világelit, mondta Katona pénteki ellenfeléről

A londoni York Hall-ban rendezett mérkőzés 8 meneten keresztül tartott volna, végül Katona menedzsere a harmadik menetben bedobta a törölközőt. Ez már korábban is megtörténhetett volna, az ökölvívó elmondása szerint 18 másodperccel a meccs kezdete után hibázott, és ezt kíméletlenül kihasználta a német, aki földre is vitte Katonát. Akkor Katona megkérte a szorító mellett ülőket, hogy még ne dobják be a törölközőt, szeretné folytatni. A második menetben is sokat kapott, a harmadikban már nyilvánvaló volt, hogy pontozással nem nyerhet Katona, ekkor lett vége a mérkőzésnek technikai kiütéssel.

„Ilyen fegyelmezett bokszolót még nem láttam. A mozgásában, a cselekvésében, a reakcióiban, ütőerőben, reflexekben, abban, hogy rögtön kihasználta a hibámat” – magyarázza Katona, aki a mérkőzés után nem is emlékezett arra, hogy ellenfele földre vitte a meccs első pillanataiban.

Ennek ellenére is úgy érzi, sokat fejlődött, sokkal jobb a védekezése, energiával is bírta volna, és már nem úgy nézett ki, mint régen, meccsek után. „Beszélgettem a sráccal, amikor meccs után kivizsgálásra mentünk az orvosiba. Azt mondta, a reakcióidőm miatt látszik, hogy későn, 24 évesen kezdtem, és ugyan nagyon erős vagyok, sok időbe telik előkészíteni és véghez vinni egy támadást” – mesél.

Nem vagyok elcsüggedve, még nagyobb löketet kaptam

– mondja határozottan Katona, aki már kapott felkérést a következő mérkőzésre is, de most a szabályok szerint 28 napot ki kell hagynia, mivel technikai kiütéssel veszített.

„Azt most már tudom, hogy nem leszek világklasszis, ezt a szintet nem fogom elérni soha, de azt a szintet, amelyen jelenleg vagyok, tudom tartani, és fejlődni is még” – zárja a beszélgetést.