Katinak reálos esze van, ő könnyen beszél. De velünk mi lesz?

Bírjátok-e, sorstársaim? Érettségizők, hogy viselitek a betűrengeteget, a tintaáradatot? A füzetnyitogatást, a könyvdobigálást? Tapasztaltátok már meg, milyen egy tételnek ordítani? Esetleg a barem fölött hajat tépni?

Tudtok írni négyszáz szót a Plumbról? Hogy? Bemagoljátok az egészet, hogy majd idézgessetek belőle? Tudjátok, mi az a relație dintre incipit și final? Olyan, mint a középsulis éveink, elején COVID, végén sztrájk. Magyar gyermek számoljon azzal, hogy nem kap pontot a helyesírásra. A harmadik tétel a biztos pont, arra kell gyúrni. Találgattok, hogy mit kérnek majd a harmadik tételnél? Mi a terv, ha fordított pszichológiát alkalmaznak? Csak nem adják a criticismul junimistet, az lenne a kitolás. Aztán néznek szerteszét, hogy

megbukott a fél ország.

Mikor összeférhetetlen az egyenletrendszer? Írjátok oda, hogy eleme R-nek, ellenőrizzétek a logaritmusos egyenleteket! Mosolyog vagy szomorú a függvény, konvex vagy konkáv? Tudjátok azt a sok képletet az első tételhez? Két vektor mikor kollineáris? Vagy nektek a töri a kötelező? Ki volt Alexandru Ioan Cuza, és mit csinált?

Melyik választhatóból írtok? Anatómia és genetika, hiszen úgyis az a legfrissebb? Növény- és állattan, mert „csak egyszerűbbek a növények, mint az emberek”? Informatika, mert csak két évnyi tananyag kell? Pszichológia, mert abból csak egy? Hogy álltok a C++-szal? A forban for ciklussal? Nehogy fordítva írjátok a „kacsacsőröket”! Ki érti a vércsoportokat, kinek sikerült megjegyezni, hogy az endoplazmatikus retikulum egy intracitoplazmatikus csövecskehálózat? Mit tudtok a viselkedési mintákról, mivel határos Németország?

„A magyar az laza, csak tudunk magyarul, nem?” Kiakadtok, mint Édes Anna, vagy bírjátok, mint Zrínyi? Tudjátok, hogy mi a patetikus hangnem, hogy mi a különbség a beszédhelyzet és a versbeszéd között? A műfajokkal tisztában vagytok? Na, mi a szonett, a zsoltár? Jambikus verselés, az megvan

A diplomamunkátok hogy áll?

Kész van a róla szóló, tíz oldalas dolgozat? Ne felejtsétek, a plagizálás illegális, tessék szépen megjelölni a forrásokat! Művészetisek, titeket kínoztak, megkérdezték a dolgozat megvédésekor, hogy „de miért pöttyös a táska?” Pedások, a vizsgatanítás milyen volt? Kötekedtek vagy egyből aláírták a lecketervet?

Megvan a B2-es vizsga? Az ECDL-diploma már a szekrényben van? Nagy hűhó a semmiért, mi? Vizsgáztatok agyba-főbe, Microsoft Excel meg listening, hogy aztán maradjanak el a képességvizsgák, ne legyen, amit kiváltsatok a bizonyítvánnyal.

Készültetek a felvételire? Orvosira készülők, hogy mondják a fejbiccentő izomnak latinul? Meg kell tanulni, nincs mese, a karikázósban sok esetben több is helyes, nem lottó a felvételi. De közben érettségire is tanulj, át kell menni, hanem mind tanulhatsz felvételire, nem ér semmit! Külföldre készülők, kellett menjetek Magyarországra érettségizni? Oda is megtanultátok a sok mindent, nehogy ne sikerüljön az itthoni!

Ugye, mennyivel könnyebb Sárinak és Petinek, ők töriznek meg földrajzoznak, mi pedig szenvedünk a matekkal, hogy mehessünk humánra. A románoknak nincs magyar érettségi, bezzeg. Jancsinak nincs matek. Julcsinak nincs töri. Anna M3-as matekot ír, Irénke meg csak két évnyi anyagból vizsgázik. Zsoltinak az anyja magyartanár, neki könnyű, Katinak reálos esze van, hogyne tudná a fizikát, ő könnyen beszél.

De velünk, velünk mi lesz?

Minden belefért az időbe? A nagykorúsítás? A táncpróbák? Egy héten hányszor próbáltatok? Kinél csináltattátok a ruhát, milyen színű? Elfelejtettétek-e a lépéseket a színpadon? A gólyabál milyen volt? A tablófotózás mennyi időt vett fel? Honnan béreltetek ruhát a ballagásra? Idénre maradt-e a sofőrsuli? Az egy dolog, hogy itt az érettségi, felvételi, amikor a kocsiban vagytok, arra figyeljetek! Lassan engedjétek a kuplungot, akkor is, ha gyorsan túl akartok lenni rajta! És a legfontosabbra maradt időtök? Belefért a tanulás?

Kiemelt kép: Hodgyai-Lőrincz Eszter