Úgy vagyok vele, hogy jön, hogy tökön szúrjam magam

Fotók: BALÁZS ATTILA

Brassóban zárult a 2022-es román ralibajnokság október utolsó hétvégéjén. Az 51. kiírásához érkezett brassói versenyt 2019 után ismét murvaborítású utakon rendezték, 56-an az első, 16-an pedig a másodosztályban versenyeztek. Utóbbiak között a székelyudvarhelyi Jakab Attila, azaz Jaxy, a Maxx Racing versenyzője is, aki idén futotta debütáló szezonját, és aki a Rali 2 összetettjének második helyéről várta az utolsó versenyt, de

még volt esélye megnyerni a másodosztályt.

Ami az A1-es géposztályt, a másodosztály egyik alkategóriáját illeti, Jaxynak 20 pontos előnye volt a versenyt megelőzően. Azért is döntött a szezonzárón való indulás mellett, mert, ha azt a mögötte álló Adrian Tehei nyerte volna, megelőzte volna az udvarhelyi pilótát a táblázaton.

Brassóban Jaxy új navigátorral, egy tapasztalt segédpilótával, Mag Leventével versenyzett, és új autóval is, egy Peugeot 208 R2-vel.

„Egész nap jól mentünk, 25 másodperc előnyünk volt a szuperspeciális előtt. Boldogok voltunk. A pályafelírásnál félreértettük egymást, én mondtam, hogy megyünk három a kört a bála körül, és megyünk ki, és valamiért úgy írtuk fel, hogy megyünk három kört a teljes pályán, nem csak a bála körül. Két és fél kört kellett volna menni, és mi erre mentünk még plusz egyet, itt kaptunk 40 másodpercet. Ha ezt megnyertük volna, elsők lettünk volna összetettben is így csak másodikok, 1 ponttal előztek meg végül összetettben (George Cătălin Ienășel – szerk. megj.)” – idézi fel a pilóta, aki hibája ellenére is megnyerte saját kategóriája, az A1-es, azaz az 1.600 köbcentis géposztály versenyét, így román bajnok lett, és a másodosztály összetettjében a dobogó második fokára állhatott fel.

Úgy vagyok vele, hogy jön, hogy tökön szúrjam magam – nevet fel, amikor kérdezem, az előzetes győzelmi esélyek miatt, mennyire bánja az utolsó malőrt. Pláne amiatt, hogy milyen jól mentek az utolsó, brassói versenyen, amelynek az utolsó, azugai szakaszán például 10 másodpercet rávertek a török Ercanra, aki egy Mitsubishi Evóval ment előttük. „Azt mondtam all-in. Siettünk” – fogalmaz. Összességében a szezon jól telt neki, elégedett eredményével is, pláne, hogy sok volt a technikai gond is az idény során.

„Úgy ütötte a széle a hosszát, hogy mentünk s otthonról a fiókból vettük ki a pénzt, viszont, ha picit jobban tervezünk, és a támogatókhoz elmegyek, ki lehet hozni belőle egy szezont. A probléma azzal van, hogy kapj egy megfelelő csapatot, akivel tudsz versenyezni. Idegeskedés, kínlódás volt elég, a technikai csapat az autókat nem készítette fel, ilyenek voltak, hogy benyomtad a gázt, beragadt, rossz állapotban lévő autót hoztak. Ez úgy működik, hogy kifizetsz egy összeget, ők hozzák az autót, gumikat, csapatot, attól függően, mennyit tudsz fizetni nekik. Most az utolsó két versenyre egy kolozsvári csapattól kaptunk autót, ami tökéletesen fel volt készítve. Minőségi szolgáltatást nyújtottak: jöttek a szakaszok után, laptoppal nézték át az autót, emelték fel, minden kérésemet teljesítették” – folytatja Jaxy, aki lényegében bérelte az idei versenyautóit, de jövőre

más tervei vannak.

Hogy a bérelt versenyautók és szervízcsapat miatti bizonytalanság és következetlenség ne legyen rá hatással, saját autót szeretne. Még nincs megtervezve a következő idény, még nem tudja, milyen autó lenne megfelelő, az álma egy 4×4-es, például egy Subaru. Ami biztos, hogy jövőre az elsőosztályos ralibajnokságban szeretne indulni, de ebben a géposztályban egy Subaru 50-80.000 euróba kerül.

„A Rali 1 mindenképpen kilátásban van, az a kérdés, melyik csoportban tudok elindulni. Szerintem az N12-es géposztályban fogok menni, ezek épített autók” – magyarázza.

Jaxy már idén is méregette idejét az elsőosztályban szereplő versenyzők idejével. Az utolsó két versenyen a 15. és 20. között végzett volna közöttük, és az elsőkerékmeghajtású autók között a harmadik-negyedik helyen tudta volna zárni az idényt.