Karácsonyra hangolnak Kányádban

Készülődés és várakozás kézműves foglalkozásokkal, adventi estekkel, kicsiknek és nagyoknak.
Fotó: Szabadi Kinga

A Kánya Ifjúsági és Kulturális Egyesület 2003 óta szervez adventi kézműves foglalkozásokat Kányádban. Idén négy alkalommal vehetnek részt a a helyi diákok a foglalkozásokon. November 29-én, pénteken 15 órától a kultúrotthonban gyerekek és szülők gyűlnek össze azért, hogy elkészítsék adventi koszorúikat. A négy héten keresztül zajló programokra mindig a hét utolsó munkanapján, pénteken várják az érdeklődőket, így december 6-án, 13-án és 20-án is lesznek foglalkozások.

Saját kézzel készített ajándékok

December 13-án a résztvevők hozzálátnak az idősek karácsonyi ajándékainak elkészítéséhez, amiket 20-án adnak majd át.

– Legalább tizenöt éve szervezzük a gyerekfoglalkozásokat. Évről-évre tanultunk valamit, láttuk azt, hogy a karácsonyi készülődés úgy teljes, ha a gyermek nem egyedül, hanem szüleivel vesz részt az eseményen. Van egy varázsa az együttlétnek és annak, ha az ember saját kezével készíti el ajándékait. Karácsony előtt felkeresik a gyermekek a falu hetvenöt évnél idősebb személyeit, ajándékokat visznek az időseknek, elénekelik a Mennyből az angyalt nekik. Nagy öröm tud lenni azoknak, akik adnak, de annak is, aki már a házából nem tud kijárni. Pedig apró asztali díszekről van szó – mondta el érdeklődésünkre Szabadi Kinga, a szervező egyesület elnöke, a foglalkozások vezetője, a helyi önkormányzat kulturális referense.

Legyen örömünnep!

Az adventi koszorúk elkészítését közösen valósítják meg a kányádi református gyülekezettel. Sógor Géza, Kányádban szolgáló tiszteles elmondta, hét-nyolc éves hagyománya van a faluban az Adventi estékre keresztelt programjuknak. Advent szombatjain délután hat órától szervezik a közösségi alkalmakat.

– Nem mindig hagyunk esélyt arra, hogy a karácsony hiterősítő örömünnep legyen. Az advent nem csak a takarításról, disznóvágásról, ajándékozási lázról szól, hogy aztán fáradtan megérkezzünk az ünnepre. Jézus Krisztus visszajövetelére készülünk. Ezeken az esti alkalmakon a lelkiekre helyezzük a hangsúlyt, áhítat és interaktív bibliaóra kíséretében. Énekeket tanulunk, van egy műhely jellege az egésznek. A rendezvény végén szeretetvendégséget tartunk a résztvevők batyus hozzájárulása által – mondta megkeresésünkre Sógor Géza. Ezek nem csak felnőttekhez szólnak, az esemény ideje alatt gyermekfoglalkozásokon vehetnek részt a kicsik.

A negyedik szombat utáni vasárnap, december 22-én a templom falain kívülre viszik a programot: szabadtéri estet szerveznek, ahol a tűz körüli énekeké lesz a főszerep, és betlehemes játékot mutatnak be.