Karácsonyig beiktatnák az új, jobbközép koalíciós kormányt

Csütörtök reggel informális megbeszélése volt az RMDSZ-nek a PNL, USR és a PLUS elnökeivel, a következő napokban pedig megkezdik a három párt – PNL, USR-PLUS és RMDSZ – parlamenti többségének kialakításáról és a közös kormányzásról szóló tárgyalásokat is, jelentette be Facebook-oldalán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az MTI közleménye szerint az RMDSZ az arányosság és biztonság elvét akarja érvényesíteni a PNL és az USR-PLUS szövetséggel folytatandó, szombaton kezdődő koalíciós tárgyalásokon.

Az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának legfontosabb része a program.

Kérdés, hogy sikerül-e a három párt programjából egy olyan közös programot kidolgozni, amelyet mindegyikük el tud fogadni, és amely gyors és hatékony cselekvést tesz lehetővé, mutatott rá Kelemen Hunor.

A közös kormányprogram kialakításánál az RMDSZ elvárásai két témakörbe sorolhatók, mindkettő a biztonsággal kapcsolatos: az egyik az etnikai identitás megőrzésének biztonsága, a másik az egzisztenciális biztonság megerősítése. Prioritás az oktatás és egészségügy, ugyanakkor a munkahelyek megvédésére, gazdasági növekedésre, bizonyos közigazgatási reformokra, fejlesztésekre van szükség, hogy az emberek egzisztenciája ne kerüljön veszélybe, részletezte.

A tisztségek elosztásánál szerinte az arányosság elvét kell követni: a koalíciónak együtt kell kezelnie a miniszterelnökséget, a (szenátusi és képviselőházi) házelnökséget, szakbizottságokat, kormánystruktúrát. Azt szeretnék elérni, hogy

karácsonyig beiktassák Románia új jobbközép koalíciós kormányát.

Arra a kérdésre, hogy hány miniszteri tisztséget feltételez az RMDSZ arányos kormányzati jelenléte, Kelemen Hunor azt mondta: ez a kormánystruktúrától függ, de egy 18 fős kabinetnél legfeljebb három tárca jöhet szóba. A román sajtóban megjelent felvetésre reagálva, hogy amennyiben a PNL adja a miniszterelnököt, akkor a másik két koalíciós partnernek kellene adnia a házelnököket, az RMDSZ elnöke azt mondta, helyesnek tekinti, és el tudná fogadni azt az elvet, hogy a három legfontosabb tisztségen a koalíciós partnerek osztozzanak, de erről egyelőre nem beszéltek leendő partnereikkel.

A PNL miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az RMDSZ már márciusban is bizalmat szavazott volna Florin Cîțunak, amikor ő végül visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Logikus, hogy a legnagyobb párt próbáljon meg miniszterelnököt javasolni a koalíción belül, amennyiben ő eredményesen vezeti a kormányprogramról, kormánystruktúráról folytatandó koalíciós tárgyalásokat, akkor az RMDSZ az ő személyét el tudja fogadni. Hozzátette, Cîțu pénzügyminiszteri tevékenységével kapcsolatosan „az RMDSZ tapasztalatai nem voltak rosszak”.

Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta azt is, hogy a PNL nem kérte ki az RMDSZ véleményét, mielőtt bejelentette, hogy Cîțut javasolja miniszterelnöknek. Kelemen Hunor megjegyezte: ő maga és az USR-s vezetők is korábban nyilvánosan jelezték, hogy egy politikai kormány élén egy volt vezérkari főnököt (az ügyvivő kormányfői feladatokkal megbízott Nicolae Ciuca védelmi minisztert) „el lehet képzelni, de azért nem ez lenne az irány”, ezt nem tudnák támogatni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ő nem jó védelmi miniszter, de azért politikai kormányt nem lehet katonai vezetéssel elképzelni.

A hivatalos tárgyalásokat a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról szombaton kezdik meg, Klaus Iohannis elnök hétfőre hívta meg a parlamenti pártok küldöttségeit a Cotroceni-palotába, hogy konzultáljanak a miniszterelnök-jelöltről.