Karácsonyi akció a csereháti lakásokra?

A hivatal dolgozik a csereháti lakások új árszabásán és az eladásra vonatkozó tanácshatározaton – közölte megkeresésünkre Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője.

A Hivatalos Közlönyben – november elsején – megjelent módszertan szerint az eladási szabályzatot az önkormányzati testülettel el kell fogadtatni, ennek a szövegezése zajlik éppen, ezzel párhuzamosan történik az új árak kiszámolása a 254 lakásra, amit az árajánlatok kiközlése követ, mondta.

Kérdésünkre, hogy vajon már novemberben elfogadhatja-e a tanács az említett határozatot, és decemberben kiküldhetik-e az új árajánlatokat, azt a választ kaptuk, hogy „ez a leggyorsabb forgatókönyv”, amivel számolnak.

Milyen új árak?

A június 24-én megjelent, 55-ös számú kormányrendelet által azért kellett újraszámolni az ifjúsági lakások árát, mert a vételár jelentősen megemelkedett 2020-ban, mintegy ezer lejjel négyzetméterenként, így viszont – többek között – az udvarhelyi bérlőknek sem kellett a lakás a Csereháton.

Az új szabályozás szerint a vételárnak nem kell már egy új lakás megépítését fedeznie, hanem az ingatlan felépítésének eredeti költségeihez mérik, és levonják belőle az amortizáción kívül az eladás pillanatáig fizetett lakbér árát. Ezzel gyakorlatilag a 2019-eshez hasonló értékekre vették vissza az árakat.

Kiemelt kép: archív, Gál Előd