Kár volt felvásárolni a sok kékszeszt

Fotó: archív / GÁL ELŐD

Nagyon nagy a tumultus a gyógyszertárakban, ezt Csizmadi Mihály Zsolt gyógyszerész, a Sarkadi gyógyszertár gyógyszerészvezetője is megerősítette: náluk, Felsősófalván sem jobb a helyzet. Megtudtuk, felvásárolták tőlük az összes egészségügyi szeszt, pedig mikrobiológusok és tudósok kellene, hogy beszéljenek arról, hogy ezek alkoholtartalma nincsen hatvan fokos,

„itt kezdődnek a gondok.

Az egészségügyi minisztérium határozatot adott ki, abban azt írja, hogy a felületeket folyamatosan le kell fertőtleníteni. Hallottam olyan véleményeket, nálam okosabbak részéről, hogy hatvan fok alatt a szesz nem hat a vírusra. A jó áron felvásárolt sok egészségügyi szesz, nincs hatvan fokos, és például a kékszesz tele van méreganyagokkal, például metil-szaliciláttal” – magyarázta.

Elmondta azt is, hogy ennek a koronavírusnak, a COVID-19-nek olyan a burka, hogy az egyszerű szappanos kézmosásra is reagál, ezért ajánlott naponta többször kezet mosni a megfelelő módon, legalább 20 másodpercig az ujjbegyek belső részét is jól összesúrolva.

A gyógyszertárvezető szerint, ha nincsen víz és szappan, akkor minimum hatvan térfogatszázalékosnál nagyobb alkoholtartalmú szesszel lehet kezet mosni, vagy házilag készíteni magunknak egy kézfertőtlenítőt, amelyet az egészségügyi minisztérium is jóváhagyott.

Egy kiló házi kézfertőtlenítőhöz:

96 térfogatszázalékos, patikai koncentrált etilalkoholból 830 gramm,

3 százalékos hidrogén-peroxidból 45 gramm,

98 százalékos glicerinből 15 milliliter, és

forralt vízből 110 gramm.

A vírus burkát a minimum hatvan százalékos alkohol csapja ki, és „a vírus a burka nélkül, ahogy mi télen a ruháink nélkül megfagyunk, elpusztul. Nem tud túlélni csak a szervezetben, ha egy gazdasejthez hozzákapcsolódik, s átírja annak a DNS-ét. A legalább hatvan – de a legideálisabbak a hetven – térfogatszázalékos etilalkoholos fertőtlenítőszerek a jók, amiknek a koncentrációja kétszerese az egészségügyi szeszének. Az egészségügyi szesz térfogatszázaléka meg sem közelíti a hatvanat, ezért kár volt felvásárolni őket”.

Ők, a gyógyszertárban is folyamatosan is fertőtlenítenek mindent, erre utasítást is kaptak, de nem csodaszerekkel: hatvan fokos szesszel, vagy „klórtartalmú fertőtlenítőszerrel”, ennek erősebb ugyanis a fertőtlenítő a hatása, a kloroformot emelte ki, és fertőtlenítőként megemlítette a 0,05 és 0,1 koncentráció közötti nártium-hipokloritot, és a 0,5 százalékos hidrogén-peroxidot.

Akárcsak az általa „csodaszereknek” hívott fertőtlenítőknek, a maszk használatának sem látja értelmét az egészséges emberek részéről, sőt felháborítónak tartja, hogy „egyesek nagyon nagy üzletet látnak ebben”. Felhívja a figyelmet, hogy akkor kellene ilyen maszkot használni, ha valaki már megfertőződött.

Ami a gyógyszereket illeti,

fontos, hogy ne vegyünk antivirális gyógyszereket anélkül, hogy az orvosunk támogatná azt, mert jelen esetben nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Antivirális szerek az aciklovir származékok, amiket herpeszvírusokra használunk, és ilyen a Zovirax is. Ne vegyünk antibiotikumot sem, mert az csak a baktériumokra hat. Fontos, hogy ne szedjünk ilyesmit, Csizmadi egyébként a jelenlegi szakirodalom szerint nem tud olyan készítményekről, amelyek súlyosbíthatják a kórt mellékhatásaik miatt.

Így marad a tüneti kezelés. „Folyik az orrunk, tüsszögünk, lázunk van, légúti panaszaink vannak, gyomormenésünk, ezért jellemző, hogy a tünetekre vesznek gyógyszereket az emberek, mert jobb híján nem tudunk mást, mint a tüneteket kezelni”. Elmondása szerint az emberek fel is vásárolták az összes Paracematolt, Coldrexet, Fervexet. 

„Remélem, a kollegáknak van annyi idejük, hogy elmondják, mindegyikben hatalmas dózisú paracetamol-hatóanyag van, és öt napnál tovább nem szabad ezeket a készítményeket szedni. A Paracetamol erős máj- és veseméreg. Én két és fél évtizedes gyógyszerészi tapasztalattal öt napnál tovább nem szoktam javasolni. Az Algocalmin ilyen esetben jobb lázcsillapító lehetne, ezt nem adhatom ki vény nélkül, de több más algocalmin származékot igen, mint az Algozone, a Novocalmin” – mondta a gyógyszerész.

A másik, amit felvásároltak a páciensek, az a C-vitamin, bár Csizmadi szerint a C-vitaminnal való kezeléseket már el kellett volna kezdeni késő ősszel, koratélen legalább. Megtudjuk tőle, a gyógyszerbeszállítók ígérték, hogy 1-2 napon belül pótolják a C-vitamin készlethiányt.

Véleménye szerint a C-vitamin fiola és por formájában lenne jó, ehhez sajnos itt nem lehet hozzájutni, ezek kerülnének egyből a hatásterületükre. „Egy 70 kilós embernek napi tíz gramm lenne az ideális. Ehhez képest az általunk forgalmazott tabletták maximum 1000-2000 milligrammot tartalmaznak. Sajnos az emberben nincs meg az az enzim, hogy szintetizáljunk ennél nagyobb mennyiséget”.

Elővigyázatosság!

– hívja fel a figyelmet folyton beszélgetésünkkor. A kézmosás mellett vigyáznunk kell, külhonból hazatérő embertársainkkal ne nagyon érintkezzünk, de főleg ne fogjunk kezet, ne puszilózzunk. Ne érintsük meg az orrunkat, a szánkat, szemünket, főként, ha valakivel kezet fogtunk korábban. „És amit már nagyon jól tudunk, mert gyerekkorunkban megtanították nekünk, ha köhögünk vagy tüsszentünk, ilyenkor eltakarjuk a szánkat” – emlékeztet.

Ő gyógyszerészként kapott e-mailt a minisztériumból, hogy a gyógyszerészek és az orvosok fokozott veszélynek vannak kitéve, de arról nem kapott utasítást, hogy egyenként kellene beengedni a pácienseket a gyógyszertárba, noha tudja, sokan már így járnak el. Arra vigyázniuk kell, hogy egy méter távolság legyen meg a páciens és a gyógyszerész, de a páciensek között is. „A páciensek is legyenek toleránsak velünk szemben és mi igyekszünk a legjobb tudásunk szerint kiszolgálni őket” – kérte.

„Azt is írják, hogy ne keltsünk pánikot, világosítsunk fel mindenkit és azt is, hogy a minisztérium kapcsolatban áll a többi ország egészségügyi minisztériumával, és csak akkor tesznek valakit karanténba, ha most jött haza a fertőzött zónák valamelyikéből” – folytatta.

Azt is külön kiemelte Csizmadi, hogy kötelesek vagyunk a hatóságoknak jelenteni, ha valami gyanúsat észlelünk. Ha komoly problémákat veszünk észre magunkon, akkor ne menjünk a rendelőbe, hívjuk fel a családorvost, ha gyerekről van szó, a gyerekorvost, és mondjuk el a tünettant. Ha még komolyabb a probléma, akkor a 112-t hívjuk.

Azért nagyon fontos az elővigyázatosság, mert minden vírusnak van egy inkubációs periódusa, azaz hordozhatjuk úgy, hogy nem tudok róla. A mostani koronavírusnak a lappangási ideje 1-től 14 napig tart.

Bár Csizmadi szerint komolyabb tájékoztatást nem kaptak, ő saját ambícióból is utánanézett a koronavírusnak, mert látta, hogy nagy a pánik, és gyógyszerészként kötelességének érzi megnyugtatni a pácienseket.

„Ha nem lennék gyógyszerész, én is pánikolnék, ha gyerekem volna is, másképp látnám a dolgokat. Nem tudjuk, mivel állunk szemben. A vírusokról még abban sincs megegyezés, hogy élő vagy élettelen valamik, akár többezer évet is túlélnek egy jégburokban, majd egy időkapszulában, és köszönik szépen, jól megvannak, míg egy környezeti globális felmelegedés hatására, okozhatnak egy pandémiát (szerk. megj.: valamely fertőző betegség okozta járvány, amely egy vagy több kontinens populációját fertőzi meg) – mondta el.

Beszélgetésünket azzal zárta, hogy „a patikában nincsen idő mindent megválaszolni, Magyarországon például van olyan lehetőség, hogy szolgálaton kívül írni a gyógyszerésznek, aki megválaszolja” a kérdéseket, így Csizmadi Mihály Zsolt is biztat arra, hogyha kérdésünk van, tegyük fel neki, akár az uh.ro-n keresztül.