Kányádi Sándorról neveznének el utcát

Tizenhét napirendi ponttal és 69 kiegészítéssel készül a polgármesteri hivatal a júniusi rendes havi tanácsülésre.

Mivel július 1-jétől decemberig befagyasztják a közszférában az állásokat, sürgősen újakat hoznak létre a polgármesteri hivatalban, a folyamatban levő versenyvizsgákat ugyanis le lehet még bonyolítani. Így a beruházási osztályon létesítenek egy helyettes ügyvezető igazgatói állást – válaszolta kérdésünkre Venczel Attila főjegyző. Az iskolaorvosi és közösségi egészségügyi részlegen pedig létrejön egy részmunkaidős, napi ötórás foglalkoztatást biztosító fogorvosi, valamint egy főasszisztensi állás. Venczel tájékoztatása szerint utóbbiak finanszírozását a megyei DSP vállalta központi költségvetésből. 

A kórház vezetőtanácsába a lemondott városmenedzser Albert Sándor és a tisztségéből távozott önkormányzati képviselő Kurtus István helyett fognak új tagokat és póttagokat választani. A tanintézmények vezetőtanácsába és minőségbiztosítási tanácsába szintén Kurtus István helyére szavaznak képviselőt. Kiosztanak négy szociális lakást is a Cekend bejáratban és a város tulajdonában levő Budvár negyedi ingatlan egy részét, melyben jelenleg is szociális tevékenységet folytat, ugyanebből a célból 2028 februárig díjmentesen a Gyulafehérvári Caritas rendelkezésére bocsátja a polgármesteri hivatal.

Végre az ANL-lakásokban élők is megnyugodhatnak, a csütörtöki tanácsülésen kiegészítésként napirendre kerül 69 lakás eladhatóvá nyilvánítása. Azért kiegészítésként, mert mind a 69 lakás esetében külön dokumentáció és tanácshatározat szükséges, ezeknek az előkészítése időigényes, és nem tartózkodott a napirendi pontok elküldésekor a városban az ezek aláírására jogosult igazgató, tudtuk meg a jegyzőtől. 

Tulajdonostól tulajdonosig, fától fáig

Közérdekű csatornahálózat létrehozása érdekében átengednek 103 folyóméternyi területet a Rózsa utcában a Harvíz Rt-nek, hogy munkálatokat végezzen rajta, kifizetik a Harghita Business Center Fejlesztési Társulás tagdíját, beszáll a város az idei Székelyföldi Kerékpáros Körverseny finanszírozásába.

A Zöldliget lakónegyed közvilágításának megvalósíthatósági tanulmánya és a projekt mutatóinak aktualizálása is a tanács elé kerül. A beruházás 3 hónap alatt 549.641,5 lej értékben valósul meg városi költségvetésből.

Jóváhagynak egy-egy területrendezési tervet a Nicolae Bălcescu utcában, a Csereháton, és a négy éve elhunyt Kányádi Sándorról neveznének el utcát a Lejtő utca környékén létesülő lakóparkban. 

Kicsi mama, a lábbusz-jegyed megvetted?

Az amúgy sem rózsás közszállítás kap még egy hervasztó pofont Székelyudvarhelyen: miután a héten buszjáratok nélkül marad a város, két taxiszolgáltató kérésére megemelik a taxiszolgáltatás kilométerenkénti maximális díjszabását a jelenlegi 3,1 lejről 3,84 lejre TVA nélkül. A várakozási idő óránként 31 lejről 38 lejre emelkedik, az éjszakai díjszabás nem lehet több 5,76 lejnél kilométerenként – olvasható a határozattervezetekben. Az indoklásban a megemelkedett üzemanyag- és alkatrészár szerepel, amely miatt a szolgáltatók szerint a bevétel már a működésüket sem fedezi.

Az önkormányzati testület június 30-án, csütörtökön 9 órától ülésezik, élőben közvetítjük.