Kanapészínház koronavírus idejére #4

Számos társulat és zenekar döntött úgy világszerte: nem engedik meg, hogy a koronavírus teljesen gátolja a munkájukat. Inkább kihasználják a technológia lehetőségeit, és online adásokkal kedveskednek mindenkinek.

Megnéztük a romániai magyar színházak kínálatát, és összegyűjtöttük miből válogathattok ezen a héten.

Kedden

még nem lesz sűrű a program, csak egy színház készült estére. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház 19 órától fogja online elérhetővé tenni a Koltai M. Gábor rendezte Gardénia című előadását a 2012/2013-as évadból. „Egy szelet közép-európai történelem: ötven év pokoljárása, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmok, keretbe törések, falnak rohanások, felröppenések és elvérzések”, írják a színház oldalán az előadásról, ami négy nő nemzedékről nemzedékre öröklődő sorsát követi végig. A felvétel a közzétételtől számítva 48 órán keresztül lesz elérhető itt

Szerdán

a Szigligeti Színház Liliput Társulata a gyerekeknek kedveskedik. Kormos képpel mutogat címmel Kormos István három meséjéből született előadás lesz látható Rumi László rendezésében 10 órától itt. 

19 órától a Harag György Társulat Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című vígjátékát nézheted meg. A Sorin Militaru rendezte előadás a színház Youtube-csatornáján lesz látható. 

20 órától a Tamási Áron Színház William Shakespeare Othelloját fogja elérhetővé tenni. A Bocsárdi László által rendezett előadást 2004-ben mutatta be a társulat. 

Csütörtökre

is készült a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, 19 órától Tesztoszteron című előadásukat osztják meg a nézőkkel Facebook-oldalukon. A Gardénia női szereplői után csütörtökön a férfiakon lesz a hangsúly: hét férfi egymást átszövő történetén keresztül nyerhetsz betekintést a férfi lélek legrejtettebb titkaiba.

Egy órával később a Tomcsa Sándor Színház Miro Gavran Fagyi című előadását nézheted meg. Az anya és lánya történetét több évtizeden keresztül végigkísérő darab magyar nyelvű ősbemutatójára 2019. október 2-án került sor Barabás Árpád rendezésében. Az előadás csak egyszeri alkalommal lesz megtekinthető a színház Facebook-oldalán, visszanézésre nem lesz lehetőséged.

Pénteken

egy túlélés történetet tesz elérhetővé a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A holokausztból kiindulva Visky András egy névtelen ember történetét meséli el, és „közben gondolkodásra késztet a népek sorsáról, hátrahagyott örökségünkről, a vallás helyéről a világhoz való viszonyunkban, arról, hogy mik vagyunk, és főleg arról, hogy miért jutottunk idáig”, írják az előadásról az esemény Facebook-oldalán. A Tompa Gábor által rendezett Visszaszületés című előadás 20 órától lesz elérhető itt

Ugyanakkor  a Figura Stúdió Színház hétfőn közönségszavazásra bocsájtotta a hétvégi (szín)házimozi programját, négy előadás közül választhatsz csütörtökig, a legtöbb szavazatot kapott produkciót pedig péntek, szombat és vasárnap este is megosztják 19 órától. 

Szombatra

is készülnek a kolozsváriak, szintén este 8 órától a Mértéket mértékkel című 2010-es előadással, melyet Matthias Langhoff rendezett. Az előadás ezen a linken lesz elérhető. 

A magyar költészet napját a Szigligeti Színház a 2017-ben, az Arany János-bicentenárium alkalmából bemutatott előadással ünnepli. A Novák Eszter által rendezett Honnan és hová? című előadást itt találhatod majd 19 órától.

Szintén készült az ünnepre a Harag György Társulat is. Ők a Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak” című Dzsida Jenő pódiumest felvételét osztják meg Youtubeon. Az est rendezője Szugyiczky István.  

Vasárnap

húsvét alkalmából a passiótörténetet feldolgozó Márk evangéliuma című Borges-novella táncszínházi adaptációjával, az Idegennel készül a Nagyváradi Táncegyüttes. Ezt 18 órától itt nézheted meg. 

20 órától pedig a Tamási Áron Színház Godot-ra várva című produkciója lesz látható Facebookon. A Tompa Gábor rendezte előadás világunk épelméjűségét kérdőjelezi meg a színház oldalán található összefoglaló szerint.  

Ugyanakkor megéri néha felpillantani a Tompa Miklós Társulat Youtube-csatornájára is, hiszen több régi előadásfelvételüket tették és teszik folyamatosan közzé.