Kanadával hangoltak az elit hoki vébére a magyarok

Tamperében és Rigában kezdődött a finn és lett rendezésű hoki világbajnokság pénteken, május 12-én, és mindkét házigazda tengerentúli ellenféltől kapott ki a nyitónapon. Kanada 6-0 arányú győzelme papírforma, de ahogy az amerikaiak ráakasztották a zakót a finnekre, az óriási meglepetés. Az előnye tudatában csak meddő mezőnyfölénnyel előrukkoló Suomit az utolsó harmadban lekontrázta az Egyesült Államok fiatal, gyors válogatottja: 1-4.

Eredetileg Szentpétervár lett volna a házigazdája az idei megmérettetésnek, de miután a nemzetközi szövetség kizárta az orosz és fehérorosz csapatokat, a rendezés jogát is elvették. Tavaly a második vonalból feljutó Szlovénia és Magyarország meg is pályázta a rendezést, de a magyar kormánygarancia hiányában komolytalannak vette a kandidálást az IIHF, így a más sportágakból átvett praktika szerint a tavalyi házigazda duplázhat.

Az a házigazda Finnország, amelyik az utóbbi években felült a jégkorong hullámára, hisz olimpiai és világbajnoki címvédő is. A tamperei csoportba kapott besorolást

a magyar nemzeti együttes,

amely története során harmadjára szerepel a legjobbak között. De sem a szapporói csoda után 2009-ben Svájcban, sem pedig 2016-ban Szentpéterváron nem sikerült a bennmaradás, pedig az oroszoknál közel állt hozzá a csapat, először ütött gólt az amerikaiaknak, majd a felejthetetlen fehéroroszok elleni győzelem után az utolsó fordulóban három perccel a vége előtt még 2-2-re állt Németország ellen, csak sajnos végül behúzták a germánok, így a magyarok akkor élménydús kijevi vébével folytatták, a második vonalban.  Most itt a lehetőség, mondhatnánk, hisz harmadik a magyar igazság. A lehetőség is kecsegtető, hisz a kizárások miatt továbbra is két jó csapat hiányzik a mezőnyből, ráadásul a jövő évi házigazda csehek is szívesen látnák a kedvenceiket mindenhova elkísérő magyar szurkolókat.

Fotó: a Magyar Jégkorong Szövetség

Szóval óriási bravúrra lenne szükség Kevin Constantine szövetségi kapitány játékosai részéről, de ezt ők tudják a legjobban. Mi, szurkolók, most is abban bízhatunk, ami elvárható a mindenkori jégkorong válogatottól: kiteszik a szívüket a jégre, majd kiderül, mire lesz ez elég.

Hosszú felkészülés

áll a keret mögött, az Erste-liga döntő után rögtön miskolci edzőtáborba vonultak a játékosok, de annyi idő volt még a világbajnokságig, hogy gyakorlatilag egy alapozást is lenyomtak. Kell is az erőnlét, hisz teljesen más tempóban korcsolyáznak az elit tagjai, ez az utolsó felkészülési mérkőzéseken is kiderült a népligeti arénában. Előbb a szlovénok ellen egy zártkapus meccsen ismerkedtek az arénával, hogy másnap már élesben, 7.500 néző előtt játsszanak egy pörgős mérkőzést Kanadával.

Fotó: LUKÁCS ZSOLT

A szlovénok ellen, a vendégeknél a Kopitar család csak a kispadon képviseltette magát, de így is minden tekintetben jobbak voltak a meccs elején. Az első harmad derekán emberelőnyben robbant a csarnok: a csíkszeredai Sofron kipattanóját a Gyergyóban játszó Vincze vágta be a rövidbe. Még le sem járt az óriáskivetítőn a visszajátszás, jött az egyenlítés.

A második harmadra „megérkezett” a magyar válogatott: a ketrec elé szorították a szlovénokat, elhozták a bulikat, felvállalták az ütközéseket, tüzeltek kitartóan, amit díjazott is a publikum. 4-4 elleni játékban lőtt hatalmas gólt Galló és hosszabbításra hajlott már a meccs, de az utolsó fél percben a szlovénok üreskapus góllal eldöntötték, így alakul ki a 2-4 arányú végeredmény Szlovénia javára.

A több, mint ötezer NHL-alapszakaszmeccssel, három Stanley-kupa-győztessel és egy világbajnokkal érkező Kanada elleni meccs előtt cserére kényszerült Constantine, ugyanis az elsőszámú kapusa, Rajna Miklós részleges combizom szakadása miatt kidőlt a sorból.

A vendégcsapathoz méltó volt a körítés, közel 15.000 embert a magyar hoki kedvelt alakja, Csúszka, és barátai tanították táncolni a meccset megelőzően.

Meg is illetődött Kanada, Sofron pedig köszönte szépen és bevágta a lecsorgó korongot. Ébresztőként hatott ez a vendégekre, ritmust váltottak, üresen érkeztek a kapu elé a visszatett korongokra, így lőtték is a gólokat a Rajna helyett szerepet kapó Bálizsnak. Közben azért csatáraink is kellemetlenkedtek a túloldalon, a második szünetnél a kapura lövések számában jobban állt a magyar válogatott, de a Montreal kapusa tette a dolgát.

Amint kicsit leült a meccs, a Tábor kitűnő érzékkel állított mindenkit talpra, pár másodperc múlva meg is lett az eredménye, Galló szépített: 2-4. Vérszemet kaptak a magyarok, beszorították a juharleveleseket, de végül üreskapus góllal zárta le Kanada is a meccset, akárcsak Szlovénia az előzőt, így 2-5 lett a végeredmény. Összességében két színvonalas mérkőzéssel

zárult a felkészülés,

időnként biztató, néha látványos játékkal, fantasztikus hangulatban. A válogatott kiérdemelte, hogy elénekeljék nekik a himnuszt, amire a kanadaiak is oda álltak, és mintha pár percig irigykedtek volna is a piros mezesekre.

Azt már később nyilatkozták, hogy NHL-szintű volt a hangulat. Egy ilyen esemény természetesen a jótékonykodást is vonzza, összesen 836 plüssmaci gyűlt össze, amik a kórházban gyógyuló szívbeteg gyerekekhez jutottak el. A Szintlépés Alapítvány által szervezett néma liciten 1.470.000 forint folyt be a különböző relikviákra, az összegből sporteszközöket kapnak a gyermekotthonokban élő gyerekek.
Szóval a hokit imádó magyar közönség bebizonyította, hogy az elitben a helye, reméljük bő egy hét alatt a válogatott is megteszi ezt!

A magyar csapatra hét mérkőzés vár kilenc napon belül.

A válogatott programja a következő (zárójelben a világranglista-helyezések):

Május 13. 16:20: Magyarország (20.) – Dánia (10.)
Május 14. 12:20: Egyesült Államok (4.) – Magyarország
Május 16. 20:20: Franciaország (13.) – Magyarország
Május 18. 16:20: Magyarország–Svédország (5.)
Május 19. 16:20: Magyarország–Finnország (1.)
Május 21. 16:20: Németország (9.) – Magyarország
Május 22. 20:20: Ausztria (15.) – Magyarország

A csoport első négy helyezettje továbbjut a negyeddöntőbe, s játszik a rigai csoport négy legjobbjával, viszont a nyolcas utolsó csapata kiesik a második divízióba.

A válogatott kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Arany Gergely (Ferencváros)

Hátvédek:  Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)

Csatárok: Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Brassó), Nagy Gergő (Ferencváros), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University), Sebők Balázs (Ilves Tampere), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK)