Kampányzáró széljegyzet

Fotó: Jharkand Assembly Elections 2019

Értékelte a székelyudvarhelyi Civilek a Közéletért Mozgalom a helyhatósági kampányt, a Facebook-oldalukon megjelent véleményüket másodközlésben szó szerint közzéadjuk.

Leginkább temetni kéne mintsem egyszerűen zárni az idei helyhatósági előtti politikai revolverezést. Nem vállalkozhatunk a tévedhetetlen szerepére, de annak szükségét látjuk, hogy összefoglaljuk a szubjektív értékítéletünk alapján mindazt, ami megfogalmazódott bennünk az elmúlt hetekben, hónapokban. Igen, szándékosan hozzuk nyilvánosságra a hivatalos kampány utolsó óráiban, hogy aki a kampány részének gondolná az ne vádolhasson a kampánycsend megzavarásával, aki pedig ebből is kampányt csinálna, ne legyen már ideje érdemben cincálgatni, kiforgatni, ujjal mutogatni, bezzegelni.

Tavasszal és nyárelőn közel százan, arcunkat vállalva kimondtuk, célba juttattuk a székelyudvarhelyiek határozott óhaját a közélet megtisztulására, illetve az eredményorientált korszak eljövetelének időszerűségére. Az akkor útjára indított civil kezdeményezésünk az utolsó felvonásához érkezett kezdeményezésként, ezt követően már a közélet aktív résztvevőjeként szeretnénk működtetni. Az utolsó felvonás számunkra azt jelenti, hogy mi, a kezdeményezés szervezői, a kampány történései alapján megvizsgáltuk, hogy volt-e foganatja annak a törekvésnek, amit 91 köztiszteletben álló személy látott el névjegyével. Mivel az aláírók közül többen is, épp a kezdeményezés akaratával összhangban, aktív politikai szerepet vállaltak, nem lenne helyes az akkori csapat nevében beszélni, így csak a kezdeményezés elindítói és időközben csatlakozott új tagjai nevében szólalhatunk meg.

Az uh.ro szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet a vendégszerzők Vélemény rovatban megjelentetett minden gondolatával, de támogatja a minél szélesebb körű társadalmi párbeszédet.

Be kell látnunk utólag, hogy hiába voltunk optimisták, a papírforma bejött, hiszen időnként emberileg már vállalhatatlan, személyeskedésbe torkoló, durva és mocskos kampánnyal kényeztetett minket derék jelöltjeink zöme.

A valódi szakmai viták ismét elmaradtak, de legalább ígéretből nem volt idén sem hiány. Ha minden ígéret teljesülne, négy év múlva kenterbe verjük bármelyik svájci kisvárost, időközben tényleg csak a nyilvános térben való kulturált szereplést kell gyakorolni és az erkölcsi mércét helyreállítani.

Jelöltjeink a demokráciára való hivatkozással mindannyian elutasították a nagykoalíció gondolatát, de ugyanakkor megígérték nekünk és a városnak, hogy kulturált kampányt fognak folytatni. Sajnos ennek épp az ellenkezője teljesült.

Hadd soroljunk fel pár, a polgári értékrenddel szerintünk összeegyeztethetetlen kampányfogást:

• nem teszünk olyan ígéretet, amelyik nem tőlünk függ, nem konkrét, nem megvalósítható határidőre – a felelőtlen ígéretek csak a választók félrevezetését szolgálják.
• ha valakit valóban személyes támadás ért, akkor nem ködösítünk, hanem nevén nevezzük az elkövetőt – névtelen fenyegetések áldozataként szerepelni nem korrekt
• családtagok évtizedekkel ezelőtti cselekedeteiért nem tesszük felelőssé a gyerekeket
• amennyiben egy politikai ellenfelet kényszerpályára küldünk, akkor álszent módon nem támadjuk azzal, hogy miért választotta épp azt a pályát
• politikai alakulatok nemzeti hovatartozása lehet vitatéma, de színmagyar udvarhelyi emberek nemzeti identitását sosem kérdőjelezzük meg
• a magyar kormány tisztviselőit nem uszítjuk magyar emberek ellen, ezáltal akár egy teljes közösséget is megbélyegezve
• az előző kampány ígéreteinek nem teljesítését nem hárítjuk más politikai alakulatra vagy személyekre, mindenki felelősséggel tartozik azért, amit korábban tett, vagy nem tett, avagy mondott.
• nem építünk politikai tőkét évtizedes politikai sérelmekre, személyes ellentétekre, netán pénzügyi magántranzakciókra – ez utóbbi két ember magánügye, nem tartozik a városra
• minden jelölt vállalja saját magát, a saját szavait, a saját gondolatait, a saját maga fogalmazásában, mert aki mások szavaival ékeskedik, az félrevezeti a választókat
•  nem tisztességes emberhez méltó az áldozati szerepben való tetszelgés, valamint ennek a kijátszásával szimpátiát generálni.
• elvárandó azoktól, akik politikai ambíciókat táplálnak, hogy erre a feladatra tudatosan készüljenek, a szereplésüket előre megtervezzék és ne utolsó percben ugorjanak bele egy megkérdőjelezhető kényszermegoldásba, hiszen egy város jövőjéről van szó.

A szomorú példák sorát szaporítja a három polgármesterjelölt vitája is, amelyre szükség van ugyan, de a diskurzus olyan erkölcsi mélységekbe merült, amely nemcsak a jelöltek, hanem a városunk megítélésén is rontott.

Úgy érezzük, hogy csak akkor tudunk egy sokak számára vonzó, építkező közéletet kialakítani Székelyudvarhelyen, ha sikerül levetkőznünk az elmúlt évtizedek politikai gyakorlatait, a zsigerekig hatoló személyeskedéseket, az elmúlt évek politikai átkát. Ezen kell dolgoznia a jövőben minden közéleti szereplőnek, a civileknek pedig az ígéretek számonkérése mellett, a nyilvános viselkedést, a nyilvános térben tett gesztusokat, cselekedeteket is el kell számoltatnia.

A vasárnapi helyhatósági választást követően új időszámításnak kell kezdődnie Székelyudvarhelyen, amikortól mindenki kiveszi a részét az építkezésben, a civilek és a szakmai szervezetek pedig folyamatos párbeszéddel, konstruktív kritikával, felügyelettel segítik a városvezetést a kitűzött közös célok elérésében. Fontos, hogy széleskörű egyeztetés történjen, ezért a közeljövőben felkutatjuk, összegyűjtjük, ugyanakkor örömmel várjuk azokat, akiknek kedve lenne ehhez a közéleti munkához.

A Civilek a Közéletért Mozgalom nevében
Fleisz Zoltán, Geréb László, Hajdó Csaba, Komoróczy Zsolt, Simon Szilárd