Jutott már eszedbe erről, hogy de jó volna medvét ölni?

Fotó: GÁL ELŐD

A Legfelsőbb Bíróság melletti ügyészség átiratban értesítette a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalt arról, hogy eljárást kezdeményeztek a tavaly elfogadott városcímerrel kapcsolatban – közölte előbb a januári rendes tanácsülésen, majd Facebook-oldalán is a polgármester.

Egy tulceai állatvédő szervezet, a Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) jelentette fel az udvarhelyi városcímert, azzal az ürüggyel, hogy állatok ellen elkövetett kegyetlenség bűncselekményére bújt fel „a behunyt szemű medvefejet átszúró ezüst színű penge” – derült ki a dcnews.ro hírportálról, amely a teljes dokumentumot is közölte.

A feljelentés szövegéből kiderül, hogy:

Székelyudvarhely község címerének grafikus ábrázolása olyan elemeket tartalmaz, melyek nyilvánvalóan állatkínzás és orvvadászat elkövetésére képesek buzdítani, valamint utalhatnak az európai szinten védett faj (de általában az állatok) leölésének „hagyományára” is, ellenséges érzéseket (vagy legalábbis tisztelet, együttérzés hiányát) fokozhatják ezzel a fajjal szemben (és nem csak).

Gondoljunk a gyermekekre! Mit értenek ők ezekből az elrettentő jelképekből, ebből a kardból, ami átdöf egy medvefejet és egy szívet? Érzékenységük erős traumát szenved, egy tudalatti felhívás a gyilkosságra.

Szerintük a formális érv a heraldikai leírásból – miszerint a címer a helyi lakók vitézségére és keménységére emlékeztet – vagy rosszhiszeműségre utal (egy nyilvánvaló valóságot takarva) vagy nyilvánvaló logikai hibára, mert a kardélre hányt medvefej nem jelenthet mást, mint a medve kard általi halálát. Más lenne a helyzet, ha a fej lenne a kardra mintázva, érvelnek.

Az ügyészség eljárást indított, és elrendelte a címer elfogadását lehetővé tevő összes dokumentum leadását 2022. február 25-ig, a polgármester ennek eleget is akar tenni, de fenntartja, hogy „Székelyudvarhely történelmi címere nem lehet egy ilyen vizsgálat tárgya”, azért sem, mert törvényesen fogadták el azt.

A város még 2016-ban indította el a fejlesztési-közigazgatási minisztériumnál Székelyudvarhely történelmi címerének hivatalos elfogadási folyamatát, emlékeztet bejegyzésében Gálfi. Az eljárás végül tavaly zárult le, amikor a helyi önkormányzati testület elfogadta a szükséges határozatokat, majd a minisztérium is jóváhagyta a dokumentációt és a címert.

Az említett bűncselekmények egyébként a büntetőtörvénykönyv 368. cikke alá esnek, amely 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal sújtható.