Jubilál az egyetemisták labdarúgó tornája

Színvonalas találkozókra számíthatunk.
Archív fotó.

Húsz csapat részvételével szombattól vasárnap estig tart az erdélyi, illetve a magyarországi egyetemisták hagyományos labdarúgó tornája, az ELDK. A benevezett csapatok öt csoportban küzdenek meg a továbbjutásért az első játéknapon, vasárnap a kieséses szakasz következik. A döntőt a tervek szerint 17 órakor rendezik. A csoportbeosztások sorsolását pénteken 20 órakor tartják. A szervezők tájékoztatása szerint a bajnokságra ingyenes a belépés, a mérkőzésekről pedig videós gólösszefoglalókat is készítenek, amelyet  a bajnokság Facebook-oldalán nézhetnek meg az érdeklődők.

Az ELDK programját Mozdulj meg! címszó alatt különböző sportágak bemutatásával, érdekes előadásokkal és meghívottakkal színesítik. Erről korábban itt írtunk.

Egy kis történelem

Az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa története 1990-ben a Kolozsvári Góbék győzelmével kezdődött. Ezt követően temesvári hegemónia jellemezte a diákkupát, hét alkalomból hatszor temesvári csapat győzedelmeskedett (Temesvári Hidegzuhany 1991, Temesvári Bolyai 1993, Temesvári Góbék 1994-1997). Az utolsó temesvári győzelem után egy kivétellel (Marosvásárhelyi More Bestiarum 2002) csupán nagyváradi és kolozsvári csapatok diadalmaskodtak.

A 2003-tól szervezett diákkupák felváltva hozták a kolozsvári és a nagyváradi győzelmeket, ebből az időszakból a Kolozsvári Góbék és a Nagyváradi Zsukások versengése említésre méltó, ők felváltva vihették haza a vándorserleget (Kolozsvári Góbék 2005, 2007, Nagyváradi Zsukások 2006, 2008, 2009).

A nagyváradi hegemóniát az ifjúság lendülete és játéktudása törte meg: 2010-ben és 2011-ben az Ifjúsági Sepsi csapata vitte el a vándorserleget. 2012-ben a Csíkszeredai Sapientia csapata állította meg a kétszeres győztest, 2013-ban tőlük hódította vissza a serleget az Ifjúsági Sepsi csapata. 2014-ben – a 25 éves jubileum évében – történelmet írtunk: először az ELDK történetében magyarországi csapat emelte magasba a trófeát, melynek tagjai igazi sportemberekhez méltóan lepték meg a szervezőket, az ELDK vándorserlegét felújították, csinos talapzatot kapott, amelyre az összes eddigi győztes nevét felvésették olyan módon, hogy hely marad még legalább 25 ELDK győztesnek is.

2015-ben szintén történelmet írtak, a More Bestiarum 2002-es győzelme után ismét Marosvásárhelyre került az ELDK kupája, 2016-ban a F.R.Ady csapata megvédte címét, így ismét ők hozták Udvarhelyre a vándorserleget. 2017-ben első ízben a Young Boys csapata győzedelmeskedett, míg 2018-ban ismét Budapestre került a vándorserleg. A bajnoki címet ebben az évben az ELTE-BEAC védheti meg.