Jubilál a FeZen

Fotó: Bende Tibor

Július utolsó napjaiban, 26. és 30. között 25. alkalommal fesztiválozhatunk Székesfehérváron. A Fehérvári Zenei Napokból kinőtt FeZen évek óta változik, hol a helyszín, hol a felhozatal, hol a zenei irányzat, és leginkább a közönség, de egyvalami örök: a Cabrio nevezetű kerthelyiségben az ébresztő műsorok a FeZen rádióval, amit mi már csak osztálytalálkozónak nevezünk lassan egy évtizede. Félő, hogy ez is megszűnik, ugyanis idén a Bregyó Sportcentrumba költöztetik a kempinget a szervezők. Hogy mi fog ebből kisülni? Állunk elébe!

Az biztos, hogy a háromévnyi böjt után nagyot akarnak dobbantani, a zenei felhozatal és a vonatállomás közelsége most is előre vetíti, hogy napijegyesek lesznek többségben és hajnalra sáskajárás utáni állapotok fognak uralkodni, de már hozzászoktunk, hogy ők azt hiszik, nekik mindent szabad. Végülis a szabadság érzetet kell visszaadja egy fesztivál és a gőzt kiengedni jön mindenki, de én valahogy úgy vagyok velük, mint a Fradi focicsapatával: minden évben adok nekik egy esélyt, aztán egy nap alatt kiábrándulok belőlük. Az újfradizmust és a napijegyes-fesztiválizmust nem tudom a szívembe zárni.

Kedd Udvarhelyen piacnap, Fehérváron pedig hűségnap. Ugyanis azoknak kedveskednek a szervezők, akik nem váltották vissza a járvány miatt elmaradt fesztiválok belépőit. Ők már kedden elfoglalhatják az árnyékos sátorhelyeket, illetve a Cabrióban majd mutogathatnak egymásra a rapperekkel, hogy kik az igazi Hősök. Később jöhet a retró is, a Rockstars not Dead régen hallott örökzöld klasszikusokat visz színpadra, általában igen nagy sikerrel, majd immár hagyományosan a Hollywood Rose zárja az első estét a G’n’R-show-val. Az első hamisítatlan rock’n’roll bulival szerda estig kell várnunk, de megéri, hisz a Nyughatatlan zenekarban soha nem csalódhatunk. Remélhetőleg a hűségnap lesz az utolsó hőségnap is a hét folyamán, legalábbis az előrejelzések alapján esős időnek nézünk elébe.

Csütörtökön szerencsére nem kell aggódnunk amiatt, hogy egész este ázunk, legalábbis én nem vagyok kíváncsi, hogy a Majka&Curtis duó lila tagja épp mit szív szerelmi bánatára, mindössze a csarnok és kerthelyiség közti 12 métert kell megtennem párszor, hogy zenei éhségemet csillapítsam. Pláne úgy, hogy reaktiválta magát a The Grenma, két és fél év után lépnek újra színpadra és közel egy évtized után rukkoltak elő új szerzeménnyel.  Akiknek még mindig fáj a szívük a 2020 júniusi System Of A Down koncert elmaradása (és be nem pótlása) miatt, most egy kicsit vigasztalódhatnak, mert Anett&Livi egy csokornyi System-dallal kedveskedik. Még a kovid berobbanása előtt, a nagy készülődés közepette kezdték Zentai Anették akusztikus formában játszani ezt a repertoárt Budapesten, olyannyira jól, hogy az igény folytatásra is késztette őket. Esztit Livi váltotta, mostanában Radó Éden is besegít nekik, szóval emlékezetes lesz, higgyetek nekem!

Magyarország női grunge hangja után stílusosan Apeyék következnek, a Lazarvs ezúttal is a Don Gattóval és Suscribe-al fog versengeni, hogy melyikük pogóztatja meg legjobban a nagyérdeműt. Később még a Scary Guyz is megszánja egy kis Metallicával azokat, akik egyik európai koncertjükre sem tudtak elmenni, miközben a Paraba sátorban DJ Ernőpiaf nyújthat érdekes talpalávalót. Kuriózum lesz a Death Angel koncertje is, a San Fransisco-i banda anno filippínó „unokatrashvérekből” alakult, a tíz éves kihagyás után sokat változott a felállás, 2017 novembere után térnek vissza Magyarországra.

Pénteken amíg az egyik nagyszínpadon Demjén Rózsi után Total Dance Festival lesz, addig a nagy öregek megkapják a másik pódiumot, Deák Bill, Lord, Ossián sorrendben az Epica előtt, akiknek a négy évvel ezelőtti koncertjük felejthetetlen, valami hasonlóra számítunk most is. Sajnos, ezekről majd csak mesélni tudnak, akik ott lesznek, ugyanis én biztosan nem tudok leszállni a Ripoff Rashkolnikov – Rudán Joe – Paradicsom – Arató Discó szerelemvonatról, ami a Cabrióban fog hasítani.

Szombaton visszatér a zene a nagyszínpadra, Depresszió – Road – Nightwish sorrendben, utóbbiak fellépése is hiánypótló, hisz többször is halasztásra került a budapesti koncertjük. Ráadásul a FeZenen először lépnek fel, így a kétezres években kirúgott énekesnőjük, Tarja Turunen megelőzte őket 2014-ben. Ugyanekkor a Belga és Ganxsta teszi próbára rajongóik rugóit, Scooternek pedig talán valaki végre megmondja, hogy mennyibe kerül a hal!

Nagyvonalakban ez lesz a felhozatal, a fesztivál honlapján megtaláljátok a teljes zenei programot, viszont mást fölöslegesen kerestek, mint ahogy Gasztro-udvart vagy Borfalut is, mert ez nem olyan fesztivál. Délután öt óráig szabad a gazda, nézzetek szét az óvárosban, ha az idő nem kedvez a kiszáradásnak indult Velencei-tó látogatásának, akkor ott az Árpád-fürdő vagy használjátok ki, hogy egy sportcentrumban lesz a kemping. Most már nem szívesen javítok bele az első bekezdésembe, de még egy valami örök: az udvarhelyiek szeretik a FeZent, mi pedig szeretünk a világ szinte minden tájáról érkező udvarhelyiekkel találkozni ott is. Legyen úgy!