Jövőtől csomagolási adót vezetnének be

2022-től kezdve minden, három liternél kevesebb űrtartalmú megvásárolt műanyag, üveg és alumínium csomagolás után 0,50 banit kell fizetni a környezetvédelmi minisztérium új kezdeményezése alapján. Ez egyfajta garanciapénz, ami visszatérül akkor, ha visszaszolgáltatjuk az üzletekhez kihelyezett automatákba üresen és tisztán a termékek csomagolásait, kivéve a tejtermékekét.

A csomagolásokat bármelyik üzlet kihelyezett automatájába vissza lehet szolgáltatni, ez után adják vissza a garanciapénzt az ügyfél számára pénz, voucher vagy értékpontok formájában.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint nehézséget okoz az, hogy rövid idő alatt, 2022. áprilisáig több ezer gyűjtőpontot kell létrehozniuk, majd tűzvédelmi szempontból jóváhagyatniuk, és meg kell oldani azt is, hogy a legelszigeteltebb tanyáról is újrahasznosuljon a hulladék. A miniszter arról is meg van győződve, hogy mivel 50 bani sokat jelent egy darab csomagolásért, a fogyasztók mentalitása is változni fog.

George Bădescu, a nagy kereskedelmi láncok egyesületének igazgatója elmondta, bár a kivitelezés nem tűnik bonyolultnak, a tűzbiztonsági és egészségügyi engedélyek megszerzése erőfeszítéseket igényel, különösen járványhelyzetben.

A garanciavisszafizetési rendszer, amelyet Romániában is igyekeznek bevezetni, már tíz európai országban, köztük Norvégiában, Észtországban, Dániában és Svédországban is működik. Utóbbi országban már 1984-től kezdve, ahol az állampolgárok közel 177 almínium, üveg és műanyagcsomagolást adnak vissza évente. Észtországban pedig személyenként több mint 200 hulladékot gyűjtenek össze, hogy újrahasznosítsák.

digi24, hotnews.ro
Kiemelt kép: ILYÉS Zalán