Jövő hónapban véget érhet ez a tanév

Jövő hónapban véget érhet ez a tanév – írta Facebook-oldalán közzétett – a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséggel és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetséggel közös – sajtóközleményében a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

A leírtak alapján azért kezdtek aláírásgyűjtésbe az általános sztrájk kirobbantása érdekében, mivel követeléseik továbbra is megoldatlanok, és a kormánykoalícióban megvitatandó sürgősségi rendelet tervezete olyan költségvetési intézkedéseket tartalmaz, amelyek további negatív hatással vannak az oktatásban.

A szakszervezetek képviselői április 25-én és 26-án ismét sztrájkőrséget fognak állni a kormány előtt, majd május 10-én egy újabb tüntetést szerveznek a fővárosban, amelyre több mint 15.000 szakszervezeti tagot várnak – tájékoztatnak a szombati közleményben. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek az általános tanügyi sztrájk kirobbantása végett.

A tanügyi szakszervezetek szerint

a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőinek a két héttel ezelőtti ígéretével ellentétben a kormány szándéka az, hogy a személyzeti kiadásokat a 2022-es szinten maximalizálja, ami lehetetlen az oktatási rendszerben, mivel a pedagógusok fizetése a magasabb tanári fokozatba lépéssel, illetve a szolgálati idő előrehaladtával nő. Emellett a tervezet megakadályozza, hogy a tanügyi kisegítő személyzet megkapja a 2017/153-as törvényben szereplő alapfizetést.

Azt állítják továbbá, hogy az új határozatok növelnék a munkaerőhiányt azáltal, hogy megtiltják a fizetésnek a nyugdíjjal való halmozását, és megakadályozzák a betöltetlen állások elfoglalására irányuló versenyvizsgák kiírását.

Követelik!

Függetlenül attól, hogy ezt a sürgősségi rendelettervezetet jóváhagyják-e vagy sem, a szakszervezeti tömbök követelései változatlanok maradnak: valamennyi tanügyi alkalmazott kapja meg a 2017-es bértörvényben 2022-re előirányzott fizetését, kérik továbbá, hogy növeljék a tanügyi kisegítő személyzet bérét, fizessék ki a tanügyi alkalmazottak munkakörülményeinek megfelelő bérpótlékokat, és hogy a készülő új bértörvényben a pedagógusok kerüljenek egy magasabb javadalmazási kategóriába – olvasható a közleményben.

Követelik egy olyan törvény bevezetését is, amely előírja, hogy a közalkalmazotti béreket évente az infláció mértékével indexálják, a túlórák kifizetését és a vissza nem térítendő európai alapokból finanszírozott projektekkel foglalkozó csoportokba kinevezett tanügyi alkalmazottak munkájának a jövedelmezését is.

Kiemelt fotó: a FSLI Facebook-oldala