Jövő héttől üzemelhet Udvarhelyen a koronavírus-tesztgép

Megérkezett Székelyudvarhelyre a PCR készülék a lélegeztetőgépek és sok más védőfelszerelés után.
forrás: képernyőfotó a készülék leírását tartalmazó dokumentumból

Szerdán, április 1-jén már városunkban volt, jelenleg folyamatban van az üzembe helyezése, a technikai összeszerelését végzik az újtípusú koronavírus tesztelésére alkalmas PCR gépnek, jövő hét közepétől elkezdődhet a működtetése – mondta portálunknak szerda délután Lukács Antal, a városi kórház menedzser igazgatója.

A gép használatára már megtörtént az egészségügyi személyzet kiképzése, laboratóriumi szakszemélyzet, három hölgy és egy férfi fogja kezelni, mondta az intézmény vezetője. Olyan személyek kezelhetik a készüléket, akiknek a képzésükben ez a modul szerepelt, ők a héten Marosvásárhelyen voltak, hogy az ottani kollégáktól tanuljanak. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az üzembe helyezéshez nem szükséges végigmenni a bonyolult engedélyeztetési eljáráson – tette hozzá Lukács.

A tesztgéppel 1500 úgynevezett „kit” is érkezett, ez a mintavétel levételére alkalmas felszerelés. A gyártó arról biztosította a megrendelőket, hogy folyamatosan biztosítani tudja az utánpótlást, válaszolta kérdésünkre a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Jakab Attila városmenedzser.

Megtudtuk, a gép napi 90 számú tesztet tud elvégezni,

egyszerre 48 mintát tudnak belehelyezni, ebből 3 kontrollminta. Az eredményeket már 4-5 órán belül közölni tudják. Amennyiben meg tudják oldani, hogy több váltásban dolgozzon a személyzet, akár napi 140 teszt is elvégezhető lesz Udvarhelyen. A készülék nem a nagyobb hibaszázalékkal működő gyorstesztet végzi, hanem a megbízhatóbb mikrobiológiai vizsgálatot – tudtuk meg a virtuális sajtótájékoztatón.

Lukács Antal igazgató telefonon azt mondta, az első körökben a mintákat Csíkszeredába és Marosvásárhelyre vagy Bukarestbe is elküldik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy helyes eredményeket mutat.

Ez a lehetőség egyébként a betegség terjedése mellett a költségeket is csökkenti, és az érintettek életminőségét is javítja, mert így nem szükséges a fertőzött-gyanús személyeket karanténba helyezni napokra, és ellátásukat biztosítani. Órákon belül megtudhatják, hogy COVID-19 fertőzöttek-e vagy sem – árulták el korábban a városi Válságkezelő Csoport tagjai.

A készülék több százezer lejbe került.

Életekbe kerülhet a levegő

Mivel a koronavírus a légutakat támadja, a súlyos esetekben lélegeztetőgép szükséges a betegek kezeléséhez. A kedden átadott három, a Szent Pio Egyesületen keresztül megrendelt és Mexikóból érkezett lélegeztetőgép mellett még egy székelykeresztúri vállalat, a hústermékek gyártásával foglalkozó Avicoop kft. is az udvarhelyi kórháznak adományozott egy készüléket.

Így, a meglévő 6-tal kiegészülve összesen 10 lélegeztetőgép fog az udvarhelyszéki betegek rendelkezésére állni április végéig. Akkorra várják a Rotary Club által rendelt két lélegeztetőgépet, május közepén pedig a kórház által vásárolt négy lélegeztetőgép érkezhet meg. Így május közepéig összesen 16 készülék, plusz az átalakítható altatógépek állhatnak a súlyos betegek rendelkezésére.

A polgármesteri hivatal képviselői – Gálfi Árpád polgármester és Jakab Attila városmenedzser, a városi válságstáb vezetője –, elmondták, hogy a járvány indulásakor a vuhani és az olaszországi legsúlyosabban érintett régiók adatai alapján lemodellezték a legrosszabb forgatókönyvet, ami Udvarhelyszéken előfordulhat. Ennek alapján rendelték meg a szükséges eszközöket, és indították el a válságkezelést. Ennek a válságkezelésnek a további részleteit később közöljük, a polgármesteri hivatal április 2-ai közleménye alapján.

Akik nélkül ez nem jöhetett volna létre:

A nagyértékű eszközbeszerzések támogatói:

  • Bartók Sándor, Pál Dénes magánszemélyek
  • Maxoll Kft., ING Service Kft., Viaduct Kft., Sazy Kft., Eurato Rt., Farmocom Kft., vállalkozások
  • A Maxoll Kft. és az ING Service még betegfigyelő monitorokat is vásároltak, amelyeket átadtak a kórháznak.

Kisebb értékű eszközök és védőfelszerelések:

  • Az UKKSZ, és számos vállalkozás járult hozzá.
  • A Rotary Club tízezer euró értékben védőfelszereléssel is támogatta az orvosokat, mintegy 860 overall, 650 köpeny, 10 ezer kesztyű megvásárlását támogatva így.
  • A polgármesteri hivatal a saját katasztrófavédelmi alapjából további kétszáz overallt adott át a Kórháznak.
  • A kisebb értékű eszközök, valamint a védőfelszerelések és tisztítószerek beszerzéséhez a SZKA keretében gyűlnek a támogatások.
  • A Válságkezelő Csoport folyamatos készletmenedzsment rendszert üzemeltet, valamint rengeteg szervezési kérdésben támogatja a kórházat, beleértve a külföldi tapasztalatok összegyűjtését (best practice), hogy próbálják megelőzni, elkerülni a járvány kontroll nélküli elharapózását.

Szerk. megj.: nem szoktunk cikkeinkben támogatókat megnevezni, kérésre ezután sem fogunk. Köszönjük felajánlásaikat és munkájukat!