Jövő héten kezdődik a jódtabletták kiosztása

Jövő héten megkezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása a 40 év alatti lakosság körében, ezen a héten pedig tájékoztató kampányt tartanak a használatukról – közölte hétfőn Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A tablettaosztás indokoltsága kapcsán az egészségügyi miniszter egyrészt az ukrajnai invázióra hivatkozott, másrészt a kollektív emlékezetre, amelyben elevenen él az 1986-os csernobili atomkatasztrófa. A román közegészségügyi hatóságoknak ilyen körülmények között kötelességük intézkedni, hogy csökkentsék egy esetleges nukleáris incidens hatását.

Ilyen esetben ugyanis a jódtablettát a nukleáris incidens bekövetkezte utáni órákban be kell venni, és ez csak akkor lehetséges, ha a tabletták már eleve a lakosságnál vannak.

Körülbelül két-három hétbe telik, amíg az ország mintegy tízezer családorvosa szétosztja a tablettákat a jogosultaknak – tette hozzá Rafila.

A kálium-jodid tablettákat előzetes tájékoztatás alapján, ingyen kapják meg a jogosult személyek.

A iaşi-i gyógyszergyár a közelmúltban 30 millió ilyen tablettát gyártott le. A szállítmány nagy része már meg is érkezett a közegészségügyi igazgatóságok raktáraiba.

Csernobil sugárzik?

A háború kezdete óta többször, legutóbb hétvégén, adtak hírt arról, hogy a csernobili katasztrófa helyszínén az orosz fegyverek által okozott erdőtüzek vannak, a terület már orosz fennhatóság alatt van és semmit sem tesznek a kioltásért, ezért rizikós, hogy a felrobbant atomreaktor közvetlen közelére is kiterjed. „Ez sugárzással fenyegeti Ukrajnát, Fehéroroszországot és az európai országokat” – Ljudmila Denisova, Ukrajna Verhovna Rada emberi jogi biztosa arra kérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ), hogy a lehető leghamarabb küldjön szakértőket és tűzoltó berendezéseket, hogy megakadályozzák „nemcsak Ukrajnára, hanem az egész világra nézve jóvátehetetlen következményeket”.

A területért felelős helyi ukrán szabályozó azonban azt mondta, hogy a NAÜ szerint a Csernobil közelében égő erdőtüzek nem okoznak radiológiai aggodalmat.

Annak ellenére, hogy jelenleg nem végeznek sugárzásméréseket, „a szabályozó hatóság továbbra is alacsonynak értékelte a radiológiai kockázatokat az ilyen tüzek több éves tapasztalata és az 1986-os balesetet követően a talajban maradó radioaktív szennyeződések helyére és mennyiségére vonatkozó részletes adatok alapján”.

Március elején a zaporizzsjai atomerőművet foglalták el, és okoztak tüzet az épületeiben.

A háború kezdete óta Oroszország folyamatosan a nukleáris háború veszélyével riogatja a világot, ezért megnövekedett a lakosság érdeklődése a jódtabletták iránt. A jódtabletta szedésének feltételeiről és annak hatásairól itt írtunk. 

Agerpres / hírszerk.