Jóval később érheti el tetőfokát a járvány

Április 6-a és 12-e között 18,9%-kal nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma az előző héthez képest Romániában – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet.

Az esetek 51%-át Suceava, Hunyad, Temes, Neamţ megyében és Bukarestben jegyezték.

Az elhalálozások 60,4%-át Suceava, Hunyad, Arad és Temes megyében, illetve Bukarestben regisztrálták. A halálesetek 71%-a 60 év fölötti betegek esetében történt, 65%-uk férfi.

A koronavírusban elhunytak 82%-a legalább egy másfajta betegségben is szenvedett.

A pozitív tesztek aránya az utóbbi két hét során átlagosan 11,8% volt.

Továbbra is tiszteletben kell tartani a társadalmi távolságtartás szabályait és az óvintézkedéseket, mert a statisztikák szerint három hét múlva várható a koronavírus-járvány tetőzése – mondta hétfőn Galacon Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Korábban a Román Epidemológiai Társaság az ortodox húsvét idejére (április 19.) saccolta a járvány tetőfokát.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 3-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!