Jóváhagyták volna a sportpályázati pénzeket, csak…

Fotók: GÁL ELŐD

Időt kell nyerni, a sportegyesületeknek ez a két hét is nagyot sokat jelent – indokolja a kedd reggeli rendkívüli tanácsülés összehívását Gálfi Árpád polgármester. A terv az, hogy az önkormányzati testület jóváhagyja a sporttevékenységekre irányuló, vissza nem térítendő támogatásokat, de

az RMDSZ-nek van ehhez néhány szava.

Szentgyörgyi Éva, a hivatal munkatársa mutatja be a határozatot, sorolja fel, mely klubok mekkora összeget kapnak, külön kiemelve, hogy a volt Székelyudvarhely Női Kézilabda Klub – amely azóta nevet változtatott Handball Harghita Sportegyesületre – részt vett ugyan az elbíráláson, de amíg nincsen új sportigazolásuk, nem tudnak velük szerződést kötni. A fellebbezési időszakban két óvás érkezett a hivatalhoz, mindkettőt elutasították, a pályázati keretösszeg szétosztását előterjesztették elfogadásra. Arról, hogy az elosztáshoz mit szólnak a klubok vezetői, ide kattintva olvashatsz bővebben.  

A rendkívüli tanácsülésen az önkormányzat egyöntetűen tudomásul vette egy határozattal a Pál Dénes június 11-én iktatott lemondását, és ezzel megüresedettnek nyilvánította tanácsosi székét, hogy a következő, rendes havi tanácsülésen érvényesíthessék Bíró Lóránd mandátumát.

Több RMDSZ-es képviselő is él felszólalási jogával. Elsőként Berde Zoltán frakcióvezető kifogásolja, hogy az elmúlt évektől eltérően az ellenzéki tanácsosok közül nem jelöltek senkit az elbíráló bizottságba. Korábban arra sem volt példa, hogy elbírálás után két fellebbezés is érkezzen, mondta. Szerinte az odaítélt összegek és a pontszámok nem arányosak. Berdének az sem tetszik, hogy az előterjesztés nem volt teljes, a megfellebbezésről szóló jegyzőkönyv nem szerepelt az előterjesztésben, és ezt csak a rendkívüli tanácsülés reggelén kapták meg.

Szakács Tibor önkormányzati képviselő is fájlalja, hogy csak a rendkívüli tanácsülés napján, reggel nézhették meg a pályázati iratcsomókat. Ebben vették észre, hogy a női kézilabda csapat dokumentációjában történt egy hiánypótlás. A dokumentáció leadási határideje május 17-e volt, de ekkor még a kézilabda szövetség bizonylata nem szerepelt a csapat dossziéjában, hogy a csapat a szövetség tagja, 19-én azonban pótolta ezt a klub. Mennyire törvényes ez, a hiánypótlás lehetősége? – teszi fel a kérdést Szakács Venczel Attila jegyzőnek.

Egyébként a Benedek Árpád Csaba által is alapított klubról van szó, így felvetődik a gyanú, hogy a folyamat akasztása miatt lényegében a saját pályázatuk hibádzik és erre hívják fel a figyelmet, de a képviselő megkeresésünkre cáfolja ezt: ő már 2016-ban kiszállt a csapat vezetéséből.

Benedek Árpád Csaba – aki a Hargita megyei kézilabda szövetség elnöke is – hozzászólásában ismét a Szejke direkt módon való támogatását veti fel lehetőségként. Ez szerinte megoldhatná a többi, elégedetlen sportklub gondjait is, hiszen így a kézilabdacsapat által pályázható összeg szétosztható lenne a többi egyesület között. „A múlt tanácsülés előtti szakbizottságon a polgármester elmondta, újra meg fogják nézni, hogyan kaphat a klub direkt támogatást, a jegyző úr azt mondta, ehhez kell egy szabályzat, ezt a szabályzatot terjesszük elő, a júniusi tanácsülésen fogadjuk el, és az első adandó alkalommal, amikor költségvetés kiegészítést tehetünk meg, akkor a Szejke Sportklub kapjon támogatást. Amennyiben sikerül annyit összegyűjteni, hogy a Bölények Ligájában induljanak, az RMDSZ frakció 1.000.000 lejes, amennyiben nem sikerül, csak az A osztály, abban az esetben egy 500.000 lejes támogatást javasol függetlenül a pályázatoktól” – mondja.

A jegyző konstruktívnak nevezi a kérdéseket. A bizottság összeállítása kapcsán éppen az ő javaslata volt, hogy a szakmai kritériumok elbírálására egy szakmai testületet állítsanak össze, és ne az legyen a szempont, hogy a frakciók képviselői alkossák azt. „Önök közül is többen egyetértettek magánbeszélgetések során, hogy ne önkormányzati képviselőkből álljon össze bizottság. Lehet, hogy Godra képviselő úrnak a jelenléte az önök észrevételének az alapja, én úgy értelmeztem, hogy őt szakmai szempontból nevezték ki” – mondja Venczel. A szakmai szempontok alapján összeállított bizottságban Godra Zsolt mellett Pálfi Kinga alpolgármester volt benne, Simon Mária Tímea, a városháza rendezvényszervező irodájának vezetője, aki a művelődési ház frissen kinevezett igazgatója, Hompoth Dezső független szakértő, és László Zsolt, a Városi Sportklub munkatársa.

A direkt támogatást lehetővé teszi a sportminiszter 664-es rendelete, de nem az önkormányzatnak kell eldöntenie, hogy a Szejke SK milyen típusú támogatást igényel, ha a csapat letette a pályázati kérést, ez van, és oda kell figyelni arra, hogy dupla támogatást ugyanarra a tevékenységre nem adhat a város – veti fel Venczel.

Gálfi szerint két hónapja gondolkoznak a direkt támogatás törvényes megoldásán, az erre vonatkozó szabályzatot szeretnék a következő tanácsülésig előkészíteni. A polgármester is számolt egyet: az A ligához 300.000 euró, a Bölények Ligájában való induláshoz 542.000 euró kellene. Ehhez bármilyen konkrét segítséget elfogadnak, de a hangulatgerjesztés nem segítség, csak visszafele húz, mondja. Feltehetően a törzsszurkolók által indított petícióra gondol, de ötletünk sincs, hogy az miben gátolná őt.

A női kézilabda csapat esetét Venczel nem ismeri, ezért felelőtlennek tartaná válaszolni rá, szeretné látni a dokumentációt. Godra Zsolt dióhéjban ismerteti az esetet. Mivel egy törvénymódosítás nyomán az egyesületek nevében a román megnevezésnek is szerepelnie kell, ezért névváltoztatást kért klub, amit a bíróság el is fogadott május 17-ig. De a szakszövetség nem igazolta addig, hogy tudomásul veszik ezt a módosítást. A 27-ei elbírálásig pótolták a hiányt, pontosan 19-én, így a bizottsági tagok elfogadták a dossziét. Az elbírálási szabályzat nem rendelkezik arról, hogy a dossziék iktatási határideje és a döntés határideje között lehet-e hiánypótló iratokkal kiegészíteni a dossziét, ezért úgy ítélték meg, hogy méltánytalan lenne, hogy az egyetlen női kézilabdaklubunkat kizárják a finanszírozási lehetőségből, a fennmaradásukat kockáztatták volna, magyarázza Godra.

A jóindulat megvan mindenkiben, de ez nem írja felül a törvényességet – replikáz Berde, amire András Lehel frakció- és ülésvezető szünetet rendel el, hogy felelősen dönthessenek.

A szünetben

hányják-vetik az ügyet, frakciónként, majd együtt, és többnyire úgy tűnik egyetértés van abban, hogy ezt meg kell vizsgálni és a következő, rendes havi tanácsülésen dönteni róla. Venczelt meglepte ez az egész, ő nem tudott róla, meg kell, hogy vizsgálja a dolgot. Azt mondja, meg kell bizonyosodni arról, hogy ez a hiánypótlás nem sérti az egységes bánásmód elvét.

Gálfi azt kérdezi, miért most szólnak. Hát most kaptuk meg fél órája a dokumentációt – mondja neki Benedek. Ha valaki utólag megtámadja a döntést, minden borul – hangzik el. Godra szerint ezt a rendes havi tanácsülésig tisztázni  kell, hiszen, ha az említett formai hiba miatt újrakezdődik a pályázási procedúra, és szeptemberben fogadják el, akkor az nagyon megnehezíti a sportegyesületek életét.

Ezen kívül, és azon, hogy a polgármester kifakadt a sajtóra, nem jutottak semmire. „El kellett volna innen menni, itt vetődik minden, ide teszik a mikrofont elénkbe, s beszélgetünk olyan dolgokról, holnapután felhasználják. Nem beszélünk titkokról, de szakbizottsági dolgokról van szó, ami nem publikus. István, ne haragudjál meg!” – szól rá a teremben maradó kollégánkra. Szerinte az lett volna tisztességes, ha kivonulunk az ülésteremből – ahol a mindenki számára nyilvános rendkívüli tanácsülés folyt – és nem kíváncsiskodunk közérdekű, közpénzről szóló kérdésekben.

Godra utólag kérdésünkre elmondja, a dokumentáció a pályázat elbírálásakor már teljes volt. „Az a szabályzat, amit elfogadott a testület a spotpályáztatásokra a pontrendszerrel, a pályáztatási rendszerrel, mindennel együtt, egyszerűen nem kezelt egy ilyen különleges formai helyzetet” – teszi hozzá.  

Mindenesetre az ülés azzal zárul, hogy Gálfi visszavonja a határozattervezetet addig, amíg tisztázandó jogi kérdések merülnek fel, így egyelőre a sportegyesületek sem jutnak hozzá a nekik megítélt támogatáshoz.