Jóváhagyták a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését

Aggódnak Gálfiék, hogy nem lesz időben jogerős. Mi a B terv?
archív fotó

Jóváhagyta a bukaresti törvényszék szerdán a Gálfi Árpád polgármester által alapított Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését – adta hírül az MTI. A törvényszék ezzel elvetette Koszta Attila, az RDE Harghita volt igazgatójának óvását, de a végzés nem jogerős, öt napon belül fellebbezést lehet benyújtani ellene.

Szerda este közzétett Facebook-bejegyzésében Gálfi Árpád emiatt azt írta, hogy elképzelésük „nagy valószínűséggel nem e párt neve alatt valósulhat meg az idei választásokon”, és hogy „akár más párt színeiben” is megméretkeznek, ha nem sikerül időben jogerőre emelni a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését.

A jelöltállításhoz szükséges támogatói aláírások gyűjtése ugyanis hétfőn már megkezdődött, leadásukra pedig augusztus 7-18. között kerül sor. Ember Attila társalapító számításai szerint, ha fellebbezést nyújt be Koszta, akkor – a bírói szabadság miatt is – kicsúszhatnak a határidőből, erre vonatkozott Gálfi idézett megjegyzése.

Ettől függetlenül a csapat összeállt, de biztosra akarnak menni, mindenkitől várják a megerősítést, és csak azután fogják közzétenni a listát. Ha más párt színeiben kell indulniuk, akkor nem a helyi tanácsban is képviselettel rendelkező magyar pártokra gondoltak, hanem egy olyanra, amely nevében sem a román, sem a magyar szó nem szerepel – árulta még el.

Gálfi Árpádot négy éve az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az MPP közös jelöltjeként választották meg Székelyudvarhely élére, de tavaly kizárták a Magyar Polgári Pártból (MPP), ezután határozta el, hogy függetlenként pályázik a szeptemberben esedékes önkormányzati választásokon a polgármesteri posztra. Az új párt bejegyzését azért kezdeményezte, hogy támogatói bekerülhessenek a helyi tanácsba.