Jóváhagyta az Unió, amire az egész ország várt

Péntek este 8 órakor lezárták a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, Románia megkapta a jóváhagyást az Országos Helyreállítási Tervre (PNRR). Ez összesen 29,2 milliárd eurós támogatást jelent, „Románia legambiciózusabb európai projektje kész van” – jelentette be szombaton Facebook-oldalán Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A PNRR a #NextGenerationEU elnevezésű uniós program része, amely összesen 750 milliárd eurót nyújt a tagállamoknak a 2021-2027 közötti pályázati ciklus mellett azzal a céllal, hogy a koronavírus-járvány gazdasági következményeit ellensúlyozza.

A romániai terv hat fő beavatkozási területre szól: zöld gazdaság, digitalizáció, fenntartható fejlődés, szociális kohézió, intézményfejlesztés, gyerekek és ifjúság (oktatás, készségek). A reformoknak és a beruházásoknak a közszállítás, energia, kulturális örökség, turizmus, város- és vidékfejlesztés, egészségügy, oktatás, kutatás területén kell megvalósulniuk. Klaus Iohannis államelnök még februárban említett néhány konkrét példát is, mint az intenzív osztályok balesetmentes működtetése, az iskolákból a fafűtés és az udvari vécék kiiktatása.

Az udvarhelyi közéletben is többször szóba került,

a széki RMDSZ és a városvezetés is a PNRR-től vár pénzt jelentős támogatásokra. Ezért akarnak fejlesztési társulást létrehozni Székelyudvarhely és a 30 kilométeres körzetében található települések között is. A közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztése, a tömbházak hőszigetelése is szóba jött, s felmerült egy bicikliút kiépítése is.

Zöldebb infrastruktúrára országos szinten – verseny és pályázati kiírás nélkül – 215 millió euró jut a megyei jogú városoknak összesen, köztük Udvarhelynek is. Az alapokból fiataloknak szánt és szolgálati lakásokat építhetnek, elektromos és környezetbarát, a tömegközlekedésben használt autóparkot vásárolhatnak az önkormányzatok, elektromos töltőállomásokat és biciklisávokat alakíthatnak ki – tudtuk meg a fejlesztési minisztériumtól.

Korábbi közlése szerint a városháza több megvalósíthatósági tanulmánnyal készül a programra, terveik között van a tömbházak körüli terek, a városi piac és környékének modernizálása, városközpontot érintő rendezési terv (PUZ) elkészítése, s remélik, hogy lesznek források a Művelődési Ház, a városháza, valamint az Eötvös József Szakközépiskola felújítására is.

A programot 2026-ig le kell bonyolítani.

Kiemelt kép: Hegedüs Csilla (Facebook)