Jössz egy sörre szombaton a múzeumba?

A magyarországi sörfőzés és sörfogyasztás történetét mutatják be a Haáz Rezső Múzeumban szombaton, április 9-én. A 18 órától megnyíló Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című időszakos kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös tárlata.

Nem csak szó lesz a sörről!

– Eddig soha nem hagytuk, hogy itt sörfogyasztás legyen, mert mégiscsak egy múzeum vagyunk, most viszont kézműves sörfőzde is lesz a kiállításon, a látogatók sört is kóstolhatnak majd – avatott be korábban Miklós Zoltán múzeumigazgató. Noha nem a hagyományos múzeumi kiállítások közé tartozik, a múzeum vezetősége úgy látja, időnként érdemes ilyen típusú kiállításokat is hozni, a 2018-as Lego-kiállítás mintájára, melynek néhány hónap alatt annyi látogatója volt, mint a tavalyi évnek összesen, mutatott rá a múzeumigazgató.

A sörtörténeti kiállítás olyan kérdésekkel foglalkozik, mint mikortól datálhatók a sörfőzés kezdetei? Igaz-e, hogy a sör folyékony kenyér? Hogy kerül a sörfőzés Magyarországra? Kik és hogyan főztek sört a Kárpát-medencében? Mi volt az ital népszerűségének a titka? Miért épp Kőbánya vált a hazai sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? – írják a múzeum közleményében.

Szombaton délután 18 órától a kiállítást megnyitja Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátói Múzeum igazgatója, a vendégeket köszönti Pálfi Kinga alpolgármester, házigazda Miklós Zoltán múzeumigazgató, fuvolán közreműködik Boldizsár Szabolcs, gitáron Krizbai Imre.

A kiállítás április 9-étől egészen július 3-áig látogatható a múzeum székhelyén, a Haberstumpf-villában (Bethlenfalvi út 2–6 szám) hétköznapokon 9-18 óra, hétvégeken 10-18 óra között, hétfőn zárva tartanak.

Kiemelt kép: archív fotó a Múzeumok éjszakájáról, Dávid Anna Júlia