Jönnek a funky fánkok

Nyakunkon a farsang, kell egy kis finomság. Vagy akár több is…
Fotó: Dávid Anna Júlia

A farsang az évnek az az időszaka, amikor mindenki fánkját meg kell kóstolni. Ez sül otthon, nagymamánál, ezt visz mindenki a jelmezbálba, szeretjük melegen, hidegen, és akkor vagyunk a legboldogabbak, ha jut másnapra is belőle, tízóraira.

Van, aki a porcukrosra esküszik, van, akinek a baracklekváros a kedvence, és van, aki csokoládékrémekkel bolondítja meg. Léteznek egészségesebb, sütőben sült fánkok, de szerintem az az igazi, ami után mind a tíz ujjunk zsíros lesz. Most három olyan fánk receptjét osztom meg, amik eltérnek a hagyományos fánkoktól, így lehet vele villantani az ezután következő baráti összejöveteleken.

Talán senkinek sem kell bemutatni a túrófánkot (románul papanași), ami felénk tehéntúróból készül, és tejföllel meg házi áfonyalekvárral a legfinomabb. Én most ezt megbolondítom, tehéntúró helyett ricottát fogok használni, kísérőnek pedig egy friss, izgalmas lekvárt találtam ki.

Narancsos-ricottás túrófánk

Hozzávalók

A fánkhoz: 280 g liszt, 10 g sütőpor, egy csipet só, 2 tojás, 270 g ricotta, 80 g porcukor, egy narancs héja.

A narancsos eperlekvárhoz: 200 g eper, 2 ek. cukor, egy narancs héja.

A fánk hozzávalóit összegyúrjuk. Ha túl ragacsosnak érezzük a masszát, tehetünk még hozzá lisztet. A lényeg, hogy kissé vizes kézzel könnyen golyókat tudjunk belőle formálni. A kis golyókat bő olajban aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük az eperlekvárt. Ehhez a lekvár hozzávalóit összefőzzük. Épp csak annyi ideig, amíg még szép piros, és kissé darabos marad. A fánkokat meghintjük porcukorral, és az elkészült lekvárral tálaljuk.

Tipp: Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete 160-170 fok között legyen mindvégig. Ha túl forró az olaj, akkor a fánk külseje hamar megsül, míg a közepe nyers marad.

Amerikai fánk (doughnut)

A szalagos fánk amerikai változata, a doughnut egy olyan édesség, aminek aligha lehet ellenállni. Nemcsak mutatós, hanem több ízben, akár krémmel, lekvárral töltve is tálalható.

Hozzávalók:

  • 250 g 650-es liszt
  • 100 ml tej
  • 30 g friss élesztő
  • 30 g porcukor
  • egy csipet só
  • 2 tojássárga
  • 30 g olvasztott vaj

A fánk hozzávalóit a vaj kivételével összegyúrjuk. Ha megvan, hozzáöntjük a vajat és megdagasztjuk. Meleg helyen 35-45 perc alatt duplájára kelesztjük. 1 cm vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kivágjuk. A közepéről kivágott kis golyókat tegyük félre, letakarva újabb 30 percet kelesztjük. Ha megkelt, bő olajban kisütjük. Vannak, akik cukormázzal szeretik az amerikai fánkot, én viszont a csokibevonatra esküszök, az mutatósabb, és sokkal finomabb is. Ízlés szerint olvasszunk fehér- vagy fekete csokit. Mártsuk bele a kihűlt fánkokat, és tetejüket szórjuk meg cukorkákkal, szárított gyümölcsökkel, csokikkal.

Tipp: A fánkokat 180-185 fokos olajban süssük. Ha szeretnénk levágni a kalóriákból, tegyük a tésztát a sütőbe, és 200 fokon süssük meg. Töltsük meg kedvenc krémünkkel vagy lekvárunkkal.

Fánkgolyók

Számomra az ideális fánk olyan, hogy egy harapással mindenből kóstolhatok. Az amerikai fánkok kivágott közepe tökéletes alap lesz a következő finomsághoz.

A kivágott golyókat ugyanúgy megsütjük bő olajban, mint a nagy fánkokat. Ízlés szerint poharakba, tányérkákba tesszük. 200 ml tejszínt 150 g csokival felolvasztunk, és forrón az elkészült golyókra csurgatjuk.

Tipp: Ízlés szerint tálalhatjuk fehércsokis szósszal, friss gyümölcsökkel, lekvárral, de egyszerűen csak porcukorral is. Kis színes papírpoharakban pedig partyfalatkának is tökéletes.

Jó étvágyat, és jó szórakozást!