Jön-e a háború, a kötelező katonaság?

Jelen pillanatban nem kell háborútól tartanunk, de mivel Románia közelében konfliktusos helyzet állt elő, az országnak fel kell készülnie a konfliktus különböző mellékhatásaira, például egy lehetséges migrációra, gazdasági blokádra vagy akadozásra az európai energiaellátásban – nyilatkozta pénteken Vasile Dîncu védelmi miniszter.

„A rémhírek állításaival ellentétben” nem kell attól tartani, hogy Románia belép egy háborúba – hangsúlyozta a védelmi miniszter, majd hozzátette, két nappal ezelőtt Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, a NATO nem fog katonailag reagálni az Orosz Föderáció ukrajnai beavatkozása esetén, mivel a NATO-szerződés értelmében csak akkor avatkozhat be, ha egy tagországot ér fenyegetés. Jelen pillanatban Ukrajna nem NATO-tagállam, de persze a nemzetközi közösség más formában reagálni fog – magyarázta.

A védelmi miniszter szerint jelenleg sem gazdaságilag, sem az ország igényeit tekintve nem időszerű a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése, a kötelező katonai képzés sokkal nagyobb költségvetést jelentene a hadsereg számára. Ha tényleg szükséges lenne, megvalósítanák, de akkor is át kellene gondolni a rendszert, egy sokkal modernebb képzésre van szükség – mondta el Dîncu, hozzátéve, hogy a jövőben tervezik az önkéntes katonai szolgálatra vonatkozó projekt elindítását. 

„Ezt be fogjuk indítani azon fiatalok számára, akik katonai kiképzést szeretnének. (…) Persze, ez egy másfajta katonaság lenne, egy rövidebb távú kiképzés, mert szakemberekre van szükségünk” – jelentette ki a miniszter, aki szerint meg fogja érni anyagilag a jelentkezőknek, mert időközben növelték a zsoldokat.

A  kiemelt kép illusztráció.