Jön az uniós pénz

Felújítják a Bethlen Gábor Általános Iskola tornatermét és könyvtárát. A csillagvizsgáló felújítására is van már szerződés.

Két és fél millió lejes szerződést írt alá hétfőn Gálfi Árpád polgármester Gyulafehérváron, a Regionális Operatív program keretén belül – közölte a központi fejlesztési régió irodája. Az uniós pénzekből támogatott projekt célja, hogy a Bethlen Gábor Általános Iskola diákjai jobb körülmények között vehessenek részt a tornaórákon, és az iskolán kívüli sporttevékenységek számára is helyszínt biztosítsanak. Az épületben egy könyvtár is helyet kapna, ahol délutánonként tanulhatnak a diákok.

Az iskola épületét egyébként négy éve szintén uniós finanszírozásból újították fel.

Gálfi Árpád polgármester a szerződés aláírásakor azt is megemlítette, a tanintézményekbe fektetett támogatásokkal az is céljuk, hogy minél kisebb legyen az iskolaelhagyás aránya, és minél többen sikeresen fejezzék be az általános iskolai képzést. Az uniós beruházástól azt is várják, hogy növelje a lakosság minőségi oktatáshoz való hozzáférését, és vonzóvá is tegye a tanintézményt.

A tornaterem felújítási munkálatai során hőszigetelő burkolatot kapnak a falak, a tetőzet és a terem padlózata is, új nyílászárók kerülnek a régiek helyére, az ablakokat pedig védőráccsal szerelik fel kívül-belül.

Az elektromos- és fűtéshálózat is megújul,

új és tartós burkolatokat ígérnek mindenhová: speciális padló lesz a sportteremben, az öltözőkben, a könyvtárban és a mellékhelyiségekben PVC szőnyeg, a zuhanyzókban csúszásmentes csempe kerül a padlóra. A falakat újra is vakolják, a belső ajtókat is kicserélik, az intenzív használatot bíró új darabokra.

Az iskola épületéhez vezető sétányokat szintén biztonságosabb anyaggal burkolják, és az épületek körül vízelvezető csatornákkal ellátott járdákat alakítanak ki.

A beruházás összesen majdnem 2 millió 548 ezer lejbe kerül, amelyből 2 millió 403 ezer vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeget a városi költségvetésből fedezik – tudtuk meg Ember Attilától, a városháza szóvivőjétől.

Mikor kezdődik a felújítás?

A szerződés aláírása után egy műszaki tervdokumentációt kell elkészíttetni, ennek birtokában írhatják majd ki a közbeszerzést a munkálatok kivitelezésére. Ha minden simán megy, a nyertes kivitelező körülbelül 5-6 hónap múlva kezdheti el a munkát az épületen. A pályázati anyag és a támogatási szerződés értelmében ezt a munkát 2021-es év közepéig kell befejezni – fejtette ki a szóvivő.

A felújítás ideje alatt valószínűleg megváltozik a testnevelési órák menete az iskolában, az intézménynek több sportpályája is van, ahol megtarthatják ezeket – fűzte hozzá.

A csillagvizsgálóra már decemberben szerződtek

A Bethlen Gábor Általános Iskola felújítása egyébként nem az egyetlen uniós finanszírozású projekt a városban. Tavaly decemberben írtak alá ugyanis egy több mint 5 millió lej értékű, a csereháti zöldövezet kialakítására és a csillagvizsgáló épületének felújítására vonatkozó szerződést, szintén a Regionális Operatív Program keretén belül.

A projekt egyik látványterve.

A tervek szerint a volt Rákóczi erdő felső részén 20 479 négyzetméternyi területet rehabilitálnának, ennek része a Hősök temetőjéhez vezető lépcső is, és a csillagvizsgáló körüli terület. Emellett a csillagvizsgáló 103 négyzetméteres épített felületén végeznének felújítást.

Ezen a területen egy olyan, a maga nemében egyedül álló park jönne létre, amely több célcsoportnak is megfelelő lesz különböző szabadidős tevékenységekre. Lesz például több korosztályt is megcélzó játszótér, kültéri sporteszközök, tanösvény, kilátók, erdei sétányok, olyan megfigyelő pontok, ahonnan a helyi madárvilág csodálható meg, terveznek asztrológiai parkot és a csillagvizsgáló épületében egy amatőrök számára kialakított planetáriumot is.

A pályázat része a Hősök sírjához vezető lépcső felújítása és modernizálása és összekapcsolása az erdei sétányokkal, a meglévő fák mellé még 240 db. fát és 6400 db. díszcserjét ültetnek.