Jön a villanykörte-roncsprogram

Kidolgozta az izzókra vonatkozó roncsprogram útmutatóját a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) – jelentette be csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Korábban Nicolae Ciucă kormányfő kijelentette, a koalíció úgy döntött, hogy az energiahatékonyság növelése érdekében a környezetvédelmi tárcának javaslatot kell tennie egy olyan intézkedésre, amely támogatja a lakosság áttérését a hagyományos, wolframszálas izzókról a LED-es izzókra. Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök szintén kijelentette korábban, lehetséges, hogy a LED-es izzókat is bevezetik a háztartási gépek roncsprogramjába.

Tánczos Barna elmondta, mivel az új program bevezetésével kiegészítésre szorul a költségvetés, tervezetet dolgoztak ki az AFM büdzséjének módosításáról, amit valószínűleg már a jövő heti kormányülésen megvitatnak. A környezetvédelmi minisztérium által javasolt költségvetési összeg 400 millió lej, és az útmutatót valószínűleg a következő napokban bocsátják közvitára a minisztérium honlapján – magyarázta Tánczos.

A LED-es izzók vásárlása a többi elektronikus háztartási gép roncsprogramjában megszokott módon zajlik majd. Tánczos Barna tájékoztatása szerint a régi izzóért járó utalvánnyal olyan üzletekhez kell fordulni, amelyek csatlakoztak a roncsprogramhoz. Az értékjeggyel olyan új, kizárólag LED-es izzókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen csökkentik a háztartások fogyasztását – magyarázta a miniszter.

Az első roncsprogram még évekkel ezelőtt, az autókkal kezdődött, mely során járművásárláskor beszámítják a régi gépkocsit az új árába. Ezután háztartási gépek roncsprogramja következett, amely azt teszi lehetővé, hogy a régi mosógépeket, hűtőket vagy éppen laptopokat állami támogatással cseréljék újabb, kevesebb energiát felhasználókra.

Agerpres.