Jól tanul a gyerek, de nincs miből?

Képernyőfotó a Légy jó mindhalálig című filmből

Havonta 18 ezer forintnak, azaz körülbelül 250 lejnek megfelelő összeggel támogatja a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület azokat a hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik vagy tizedik osztályba járó, romániai magyar közoktatásban résztvevő gyerekeket, akik rossz anyagi hátterű családban élnek. Ennek feltétele a gyermek jó tanulmányi eredménye, 8,5-ös fölötti előző évi átlag és az, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg családtagonként az 1.200 lejt havonta.

Az alapösztöndíj értéke tanévenként mintegy 216 ezer (havonta körülbelül 260 lej), az érdemösztöndíjé 324 ezer forint (havonta 400 lej körül).

Az ösztöndíjat olyan gyerekeknek ítélik oda, akiknek a szülője, gyámja vállalja, hogy a középiskola vagy szakiskola befejezéséig támogatja a gyermekét lehetőségei szerint.

Az egyesület célja, hogy a szegény, de tehetséges, szorgalmas gyerekeket megóvja az iskolaelhagyástól, ezért arra kérik a valójában jó anyagi helyzettel rendelkezőket, hogy ne vegyék el a lehetőséget a valóban rászorulóktól. A vállalkozókra, iparosokra, mezőgazdászokra, akik biztosítani tudják családjuk jövedelmét, támogatókként számítanak inkább, mintsem pályázókként. Erre szükség is lehet, az egyesület felhívásában ugyanis megjegyzik, egyelőre az alapösztöndíj kiutalásának felére tud garanciát vállalni.

A 10. osztály után tovább tanulókat is támogatja az egyesület a Barátság programon keresztül.

A pályázati csomag (felhívás, adatlap, űrlap a tanuló jellemzéséhez) letölthető a www.nyilasmisi.ro honlapról, illetve kérhető e-mailen a nyilas_misi@yahoo.com címen. A pályázat postai úton vagy elektronikusan nyújtható be az alábbi címekre: Asociaţia de Protejare a celor Talentaţi „Nyilas Misi” 400095 Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu nr. 2, ap. 3, jud. Cluj, illetve nyilas_misi@yahoo.com. A pályázat részleteiről 0787-200690-es telefonszámon és a nyilas_misi@yahoo.com e-mailcímen lehet érdeklődni munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között. A pályázatok benyújtásának határideje 2022. augusztus 31.

Az egyesület előző tanévben 47 érdemösztöndíjas és 123 alapösztöndíjas gyereket támogatott.