Jól fogy a Pfizer, de még hoznak

Az elmúlt hetek üteméhez hasonlóan újabb, félmilliós szállítmány érkezik hétfőn a Pfizer-BioNTech vakcinából Romániába. A szállítmány légi úton érkezik Bukarestbe, Kolozsvárra és Temesvárra, tájékoztat vasárnapi közleményében az oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV).

A 511.290 adagot a következőképpen osztják szét a regionális központok között: Bukarest: 146.250 dózis; Brassó: 64.350 dózis; Kolozsvár: 62.010 dózis; Konstanca: 74.880 dózis; Craiova: 54.990 dózis; Iaşi: 58.500 dózis; Temesvár: 50.310 dózis.

A legtöbb Hargita megyei oltóközpontban is a Pfizert használják, valós időben ezen a honlapon követhető, hogy hol hány hely van, illetve hányan vannak várólistán a megyében.

Eddig 3.886.019 adag Pfizer-BioNTech oltás érkezett Romániába, ebből 3.362.997 adagot már felhasználtak a lakosság immunizálására, közölte a CNCAV, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hét során 400 ezret adtak be, tájékoztat az Agerpres.

Kifulladhat az oltáskampány?

Az MTI közlése szerint pénteken már csak 300 ezer ember szerepelt a várólistákon, túlnyomó többségük a Pfizer oltóanyagát használó oltóközpontokhoz regisztrált, és meghaladta a 100 ezret a várakozás nélkül előjegyezhető oltási időpontok száma, csaknem 60 ezer esetben az AstraZeneca oltóanyagát kaphatják meg a jelentkezők.

Arra az újságírói felvetésre, hogy idő előtt kifulladhat az oltáskampány, Florin Cîțu miniszterelnök azt mondta: nem tart tőle, szerinte éppen az a cél, hogy csökkenjenek a várólisták, és mindenki néhány napon belül megkaphassa a védőoltást. Romániában jelenleg napi 115 ezer vakcinát lehetne beadni, így a kormányfő szerint „realista-pesszimista” célkitűzés az, hogy május végéig a beoltottak száma elérje az ötmilliót.

A legalább egy dózissal beoltottak száma pénteken meghaladta a két és fél milliót, közülük több mint másfél millió a második adagot is megkapta, írja még az MTI.