Jókora összegre büntetnének, ha tudományos munkával kereskedsz

A képviselőház szerdán, május 10-én fogadta el a felsőoktatási törvénytervezetet. 189 képviselő szavazott a javaslat mellett, 74 ellen és 10 tartózkodott. A legfontosabb módosítások a következő területeket érintik: lehetővé teszik, hogy a rektorok további egy évtizedig maradhassanak a felsőoktatási intézmények vezetői, korlátozzák a felsőoktatási vezetők mandátumának számát és bevezetnek büntetéseket azoknak, akik tudományos munkákat vásárolnak vagy értékesítenek, írják az Edupedun.

Ligia Deca tanügyminiszter kijelentette a plénumban, hogy a tervezet számos fontos reformot tartalmaz, amelyek célja a hallgatók támogatása és a kínált programok minőségének növelése. A javasolt intézkedések az egyetemi lemorzsolódás megakadályozását szolgálják, megkönnyítik az érettségizettek továbbtanulását és második esélyt kínálnak fel a tanulmányaikat megszakító egyetemistáknak. A tervezet ugyanakkor megerősíti a duális oktatást oly módon, hogy az egyetemeket összekapcsolja a munkaerőpiac igényeivel nagyobb szerepet biztosítva a versenyszférának az oktatásban – mondta Deca.

A törvénytervezet számos egyetemi etikai szabályt is lefektet, illetve megszabja az ezekhez köthető szankciókat, az egyes egyetemek ezek alapján dolgozzák majd ki saját etikai kódexüket. Ugyanakkor a tervezet átláthatóvá teszi a doktori címek odaítélésének, illetve megvonásának menetét.

A legfontosabb módosítások:

A felsőoktatási törvény tervezetéről a szenátus szavaz döntő házként, írják az Agerpresen.