Jókedv és a kacagás költözik a falusi kultúrházakba

Hét udvarhelyszéki településen is bálozhatunk február első napján.
Fotó: Miklósi Kinga, Kisgalambfalva

A farsangi időszakban megpezsdül Udvarhelyszék, több településen szerveznek mulatságokat, bálokat. Nem telik el olyan hétvége, hogy kosaras, vagy házasember bálról ne értesülnénk. 

A legtöbb udvarhelyszéki faluban előző évben választják ki a következő bál főszervezőjét, egyeztetéssel, vagy sorshúzással. A helyiek általában vendégeket hívnak, komák és jó ismerősök társaságában mulatják végig az éjszakát. Néhány helyen beavatási szertartást tartanak a legfiatalabb házasoknak: vagy a levegőbe dobálják őket, vagy sulyokkal veregetik meg a hátsójukat.

A kosaras bálok elengedhetetlen része az előadás, a szervezők rövid jelenetekkel, bohózatokkal szórakoztatják a résztvevőket. Február elsején hét helyszínen szerveznek bálokat információink szerint: Nyikómalomfalván, Farcádban, Sükőben, Alsóboldogfalván, Kisgalambfalván, Fenyéden, Kőrispatakon.

Sükőben tavaszváró farsangi bálba csalogatnak, főként a fiatalabb korosztályt célozták meg. Minden harmincadik belépő ingyenes a szervezők közlése szerint, ezen kívül értékes nyereményeket lehet nyerni tombolavásárlás által.

Az a bajom, hogy hónapok óta sírok

A szomszéd faluban, Farcádban harmincadik alkalommal szervezik meg a házasemberek kosaras bálját. Minden évben, február első szombatján gyűlnek össze a helyi, farcádi kötődésű házasok ünnepelni. Szász Lóránt Levente, helyi tiszteletes elárulta, meglepetéssel készülnek a harminc éve bált szervezett embereknek, de köszönteni szokták a legfiatalabb és legidősebb házaspárt is. Tavaly 40-50 pár részvételével zajlott a kosaras bál, száz-százhúsz személy részvételére számítanak idén is.

Tizenkét személyt számlál a szervezői csapat, akik öt jelenettel készülnek. Előadják az Aranyóra, Csal a feleségem, Úrihölgy és parasztasszony a buszmegállóban, Sajó és Hacsek: a népszámlálás, Az orvosnál című darabokat. 

Kinek verik el idén az ülepét?

Nyikómalomfalván nem a feleség csalja meg a férjét, hanem fordítva. S ezt a színpadon is megmutatják. László Mihállyal, a tavaly szervezéssel megbízott személlyel beszélgettünk a báli készületekről, szokásokról. Sajnos egy baleset miatt Achilles-ín szakadást szenvedett, így a tánc nem biztos még számára. De az szinte biztos, hogy az ír tánc keletkezési folyamatát elrúgják a színpadon. Malomfalván egy nótában foglalják össze az elmúlt év történéseit a bálon, ilyenkor jóról-rosszról beszámolnak a jelenlévőknek. 80-90 házaspár vett részt 2019-ben a bálon, idén is hasonló érdeklődésre számítanak. 

Malomfalván van néhány érdekes hagyománya a kosaras báloknak. Mindenki népviseletbe öltözik az alkalomra, ez alap a faluban. Negyven év alattiak közül választanak főszervezőt minden évben, a legfiatalabb házasnak beavatási szertartáson kell átesnie, ahol a legidősebb házaspár sulyokütéssel tiszteli meg a feneküket. A felavatott házasok, akiket befogadott a közösség meghívják egy pohár borra a régi házasokat, hogy megköszönjék a befogadást.

Úri frizura a szalmakalap falujában

Kőrispatakon Nóti Károlyra esküsznek, mert “jót és rengeteget írt”. Szombaton A lux című bohózat, és Csiszár Antal A zsák jelenetével visznek hangulatot a helyi kultúrházba. Antal Tibort tavaly bízták meg a szervezési feladatok ellátásával, elmondása szerint 100-110 meghívót nyomtattak ki és juttattak célba. Általában 50-60 pár gyűl be a mulatságra, de ezt nagyban befolyásolja az, hogy haláleset történt-e a településen. A szalmakalapjáról híres településen monológgal is készülnek, előadják Széllyes Sándor Úri frizurát csináltatok című darabját.

Akció az alsóboldogfalvi színpadon. Fotó: Székelyföld Kapuja Egyesület Facebook-oldala

Ficek Ödön három faluban hódít

Az alsóboldogfalvi kosaras bál részleteiről Orbán Erikától szereztünk tudomást. Idén Barabás József a főszervező, akit a tavalyi bálon tombolahúzással választottak ki. A kilencvenes évek elejétől szervezik a bált, 2019-ben 60-70 pár részvételével mulatoztak a Székelykeresztúr melletti településen. Idén két jelenettel készülnek a szervező-szereplők: az orvosnál kiderül, hogy Ficek Ödön után bomlanak a nők, ha meglátják őt, de egy másik darabban azt is megtudhatjuk, hogy sikerül-e megszerezni Évike kezét, ha csak kamu nagybácsija van az embernek.

Bármennyire is hihetetlen, a kisgalambfalvi szervezők is pont ezt a két jelenetet választották ki szombatra. Így egyszerre lehet hahotázni Az orvosnál és a A milliomosok című bohózatokat látva. A Régi Motorosok nevet viselő helyi színjátszó csoport tagja, Miklósi Kinga elmondta, nagyon jó közösséget alkotnak, évente eljárnak közös kirándulásra a szereplőkkel, részt vesznek az Ekhós szekér nyomában elnevezésű megyei rendezvényen is.

Az a szokás, hogy a szereplők között sorsot húznak, aki megnyeri a kosarat, az lesz a következő bál főszervezője. Odafigyelnek arra, hogy a környéken ne legyen bál, amikorra tervezik az övékét. Tavaly 60 pár mulatott a kisgalambfalvi kultúrotthonban.

Fenyéden a helyi fiatalok előadják a Stukker című kabarét a helyi kultúrházban. Ficek Ödön ide is bekívánkozik, hogy az orvosnál megbolondítsa újra az asszisztensnőt. A jeleneteken kívül néptáncnak is örvendhetnek az Udvarhely melletti község lakói, marosszékit táncolnak a gyermekek. Idén 22. alkalommal szervezik meg a kosaras bált Kovács Imre szerint, hozzávetőleg 60 pár részvételére számítanak