Jöhetnek a NATO csapatok és a migránsok is?

Romániának több mint 600 kilométer hosszú közös határszakasza van Ukrajnával, és lehetséges, hogy számítanunk kell egy migrációs hullámra – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államfő, hozzátéve, az ország fel van készülve erre a helyzetre: az Európai Uniónak elő van készítve reakciócsomagja, melyet gyakorlatba ültet, amennyiben a biztonsági helyzet megváltozik Ukrajna határainál.

Az államelnök hangsúlyozta, diplomáciai megoldást szeretnének, és senki nem szeretne szankciókon alapuló megoldást, azt szeretnék, hogy enyhüljön a feszültség a keleti szárnyon. Elmondta, az Európai Tanács informális ülésén megvitatták az Ukrajna és Oroszország határán kialakult biztonsági helyzetet, és a legfontosabb üzenet az volt, hogy a tagállamok közösen fognak megfelelően reagálni.

A NATO-csapatokat is kész fogadni az ország

Románia fel van készülve a NATO harccsoportjának fogadására, és már azt is tudják, hova telepítik az egységet, mondta még el az államfő. Hangsúlyozta azonban, hogy a részleteket akkor hozzák nyilvánosságra, amikor az Észak-atlanti Szövetség szintjén hivatalosan jóváhagyják a harccsoport telepítését.

Az államfő az Emmanuel Macron francia elnökkel tartott szerdai megbeszélésen kifejtette, hogy Románia azt szeretné, hogy ezt a harccsoportot a területén helyezzék el. Románia készen áll erre, bár a NATO szintjén még nem hagyták jóvá hivatalosan ezt a lépést – fűzte hozzá.

„Optimisták vagyunk, hogy a szövetségesek elfogadják ezt a formátumot. A megbeszélések idén tavasszal lesznek, és amikor minden rendeződik és tisztázódik, a nyilvánosság elé terjeszthetjük majd a közvéleményt érdeklő részleteket, de most még nem” – magyarázta Iohannis.

Agerpres