Jöhet egy kis Jazz in the Part?

Három sürgős döntés miatt hívta össze a polgármester december 27-ére, kedd reggelre az önkormányzati testületet egy rendkívüli ülésre.

A megyei pénzügyi hatóságtól visszaosztott áfából 2.000 lejjel egészült ki a város költségvetése, a teljes összeget a diákok utaztatására, vagyis az iskolabusz fenntartására fordítják. Távhőtámogatásról még nem érkezett hivatalos átirat, csupán sajtóközleményből értesültek róla, tette hozzá Gálfi Árpád polgármester.

Nem várhatott jövőig az a napirendi pont sem, amely a város 2023-as évi adóira és illetékeire vonatkozott. A hivatal javaslatából csupán azt fogadta el a tanács, hogy a törvény által előírt 5,1%-os inflációs értéket alkalmazzák, semmilyen más emelést nem, még az urbanisztikai illeték és a reklámilleték minimális, néhány lejes emelését sem.

Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető azzal indokolta az ellenszavazatukat, hogy a 2021. évi adóemeléseket sem tudta a fejlesztési projektekre fordítani a város, a POL részéről Péter Balázs pedig annyit fűzött hozzá, hogy „nem okoz akkora bevételkiesést a városnak, majd jövőben egyeztetünk még erről”. Ugyanakkor elfogadták Dávid Endre RMDSZ-es képviselő arra vonatkozó módosító javaslatát, hogy a városközponti közvécét tegyék ingyenessé, „amíg jobb körülményeket nem tudnak biztosítani”.

Utolsóként arról szavazott a testület, hogy a Pop-Up Jazz Club nevű pályázatot 30 ezer lejjel támogassa a város. Amennyiben nyer a Fapte Egyesület pályázata, egy többnapos, Riverside nevű zenei eseményt szerveznek 2023 júliusában a Nagy-Küküllő partján. A dokumentáció alapján amolyan udvarhelyi Jazz in the Parkra (Partra?) számíthatunk, ugyanis a projekt kezdeményezője éppen a kolozsvári fesztivál főszervezője, Alin Vaida, aki a második TEDxUdvarhely meghívottja volt nemrég, és vélhetően az sem véletlen egybeesés, hogy a kolozsvári rendezvény Szamos-parti színpadját is Riverside-nak hívják.