Jogszerűtlen az otthonszülés az egészségügyi miniszter szerint

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön kijelentette, jogszerűtlennek tartja, ami Neamţ megyében történt az otthonszülést választó, és ennek nyomán elhalálozott nővel.

A parlamentben nyilatkozó tárcavezetőtől azt kérdezték az újságírók, hogy figyelembe véve a közelmúltban Neamţ megyében történt eseteket, szerinte szabályozni kellene-e Romániában az otthonszülést.

Egy meglehetősen összetett kérdésről beszélünk, egy személy döntéséről van szó, aki ahelyett, hogy az állami egészségügyi rendszerhez fordult volna, úgy döntött, hogy otthon szül. Az ápolók, szülésznők és orvosok szakmai tevékenységet az egészségügyi egységekben gyakorolhatnak, vagy adott esetben ez természetesen a páciens lakásán is megtörténhet, amikor sürgősségi ellátást nyújtanak, de nem szüléskor. Azt hiszem, ez teljesen világos – válaszolta Rafila.

Hozzátette, egyértelműsíteni kellene az otthonszülésre vonatkozó törvényi előírásokat, de ami ebben az esetben történt Neamţ megyében, az jogszerűtlen volt. A törvény ugyanis nem ad lehetőségét az otthonszülésre – magyarázta.

Mircea Onofriescu, a iaşi-i Cuza Vodă Szülészeti és Nőgyógyászati Kórház orvosa két nappal ezelőtt felhívta a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeknek kiteszik magukat a dúlák segítségével otthon szülő nők,

miután meghalt egy 42 éves, otthon szülő nő.

Május 15-én sokkos állapotban és intubálva szállítottak a Piatra Neamţ-i megyei kórházba egy nőt, aki otthon, bába segítségével szült. A 42 éves asszony trombofíliában és szklerózis multiplexben szenvedett, ez volt az első terhessége.

Onofriescu szerint egészségügyi állapota miatt a nőnek több Piatra Neamţ-i orvos is császármetszéses szülést javasolt, ő azonban a Facebookon talált egy bábát, aki vállalta, hogy felügyeli az otthoni szülését. A méhlepény távozása után azonnal nagy vérzés lépett fel, a mentőket pedig túl későn hívták ki. A nőt már a mentőautóban intubálták, a kórházban pedig egy egész orvoscsapat próbálta megmenteni az életét, de sikertelenül – magyarázta az orvos.

A Iaşi megyei szakember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az önkéntes és szándékos otthonszülés bábák segítségével illegális gyakorlat Romániában.

Agerpres