Jogerősen vesztett az Aqua Nova a várossal szemben

A marosvásárhelyi táblabíróság április 24-én jogerős döntést hozott az Aqua Nova Hargita Kft. kártérítési perében, amelyet a város ellen indított még 2018-ban. Nyertünk! – adta hírül Facebook-oldalán Gálfi Árpád polgármester hétfőn, április 24-én.

A táblabíróság elfogadta az önkormányzat fellebbezését, és felülírta a Hargita megyei törvényszék 2021. évi alapfokú döntését, amely a város egykori vízszolgáltatója számára kedvezett. A magyarországi érdekeltségű cégnek akkor 28,6 millió lejes kártérítést állapítottak meg, ezt tehát mégsem kell kifizetnie a városnak a jogerős döntés értelmében, hanem épp ellenkezőleg: az Aqua Novát terheli egy 313 ezer lejes bírósági bélyegilleték.

A perben az Aqua Nova azt sérelmezte, hogy a város vízhálózatán végzett nagyberuházása nem tudott maradéktalanul megtérülni, mert az önkormányzat idő előtt szerződést bontott vele, és szolgáltatót váltott. Az ügynek politikai vonzata is volt, ugyanis a szolgáltatóváltás a helyi MPP-ben okozott törést és Gálfi Árpád polgármester pártelnöki leváltásához vezetett.

Részletesen az elsőfokú döntésről és az ügy hátteréről itt írtunk korábban.

A kiemelt képen Ányos Józsefet, az Aqua Nova magyarországi anyavállalatának vezetőjét Gálfi Árpád fogadja a városházán 2018 januárjában. Fotó: archív, Egyed Ufó Zoltán