Jogerősen vesztett a város, ki kell fizetni a gyanús közbeszerzést

A szejkei csatornázás ügyében 2,4 millió lejről van szó, amit a polgármester nem akart kifizetni.
Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Másodfokon is elveszítette a polgármesteri hivatal azt a közigazgatási pert, amelyet a Szejkefürdőn végzett csatornázási munkálatok okán indított, a kivitelező MACOPS Kft.-vel szemben. A döntést július 26-án, pénteken hozta meg a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, amellyel megerősítette a Hargita megyei törvényszék elsőfokú határozatát.

Az igazságügyi portálon közölt kivonatban az áll: a Hargita megyei törvényszék megalapozatlannak tartotta, ezért elutasította polgármesteri hivatal azon keresetét, amelyben az említett közbeszerzés és a szerződés érvénytelenítését kérte.  Az alperes MACOPS Kft.-nek ezen felül összesen 5000 lejes perköltséget ítéltek meg.

A perre azért került sor, mert utólag felfedezett szabálytalanságra hivatkozva a városháza megtagadta a MACOPS Kft.-nek az elvégzett munkálatok kifizetését. Az ügy további folyománya, hogy Gálfi Árpád rendeletére a hivatal munkaviszonyt bontott Puskás Katalin beruházási igazgatóval, és feljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA). Utóbbi lépését megkérdőjelezve váltották le saját párttársai a helyi szervezet elnöki tisztségéből.

A MACOPS-szal kötött szerződés 1.605. 077, 41 lej plusz TVA-ról, összesen 1.910.042,12 lejről szólt, ami 867.184,43 lejjel több, mint a helyi tanács által elfogadott összeg és 110 százalékkal magasabb, mint a közbeszerzési kiírásban meghirdetett 764.394,44 lejes költségvetés.  A helyi tanács ennek megfelelően a szerződés odaítélése után módosította a projekt költségvetését 1.427.000 lejre.

2018-ban ezt az összeget Puskás Katalin igazgatónő indítványára kiegészítették további 907.331 lejjel, így már 2,4 millió körüli kivitelezési díjnál járunk az eredetileg becsült 700 ezreshez képest – olvasható a DNA-nak írt ügyiratban.

A döntés indoklása egyelőre nem ismert, de annyi bizonyos, hogy a városnak ki kell fizetnie a benyújtott számlát (szerk. megj.: ami összesen 2,4 millió lejre rúg, ebből Gálfi Árpád korábbi nyilatkozata szerint, amikor ő a rendellenességet észlelte, ki volt fizetve 1,6 millió lej) – mondta el a jogi következményéről Venczel Attila, a város jegyzője. A DNA előtt zajló eljárás folytatódik, nem függeszti fel a jogerős közigazgatási döntést, amely pénteken született. A bíróság csak azt vizsgálta, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeiket betartották-e vagy sem a felek, a szerződés odaítélésének módját nem vizsgálta, ez majd a DNA dolga lesz – tette hozzá.

Geréd Gábor, a MACOPS Kft. ebben az ügyben megbízott résztulajdonosa csak megerősíteni tudta a jegyző értelmezését, „nem is akar győztesként tetszelegni”. Egy megkötött szerződésnek következményei vannak, be kell tartani, mondta. Szerinte más döntés nem is születhetett volna, naivságra vall, hogy a hivatalban másképp gondolták a kimenetét. – Mindennek megvan a törvényes határideje, hogy meddig lehet megkérdőjelezni. Ha egy munka már el van végezve, akkor miért nem mondják inkább azt, hogy nem találják megfelelőnek műszaki szempontból a kivitelezést? – fogalmazott. A döntés ismeretében azt tartaná célszerűnek, ha leülnének tárgyalni a városvezetőséggel.

Az érintettség okán kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem értük el telefonon Gálfi Árpád polgármestert.